Lock

Subiectul III

Lock

Cuprins

Prezentarea unui eveniment

Spre deosebire de liniuțele care cer menționarea/precizarea unui fapt istoric, cerința care începe cu „prezentarea unui eveniment/fapt istoric/a unei acțiuni…” presupune o descriere amănunțită. Iată câteva puncte pe care trebuie să le atingi atunci când prezinți un eveniment istoric:

  • contextul istoric (intern sau internațional)
  • spațiul istoric în care se desfășoară evenimentul
  • cauza care a dus la producerea evenimentului
  • scopul evenimentului
  • descrierea evenimentului
  • o personalitate implicată
  • anul producerii evenimentului
  • consecințele evenimentului

În funcție și de cerință, aceste puncte pot sau nu pot fi îndeplinite în totalitate.

! Notă: Uneori, o cerință poate să includă atât precizarea/menționarea cât și prezentarea unor evenimente. De exemplu, ...

...

Formularea unui punct de vedere și argumentarea printr-un fapt istoric

Această cerință presupune ca tu să-ți oferi părerea legată de un anumit subiect, părere ce trebuie argumentată, după cum spune și enunțul, printr-un fapt istoric. Părerea ta trebuie introdusă prin conectori specifici precum „consider că”, „părerea mea este”, „în opinia mea”, ”din punctul meu de vedere”. 

...

Respectarea baremului

Limbajul istoric

Limbajul istoric nu se referă la folosirea arhaismelor sau a unui limbaj sofisticat și vechi, așa că stai liniștit! Diferența dintre limbajul cotidian și cel istoric nu e foarte mare. Cu toate acestea, încearcă, pe cât posibil, ca în eseul tău să nu abordezi un stil prea familiar. 

Dacă trebuie să descrii confruntarea dintre Ștefan cel Mare și Matei Corvin, folosește expresii precum, „bătălia”, „lupta”, „confruntarea” și evită total expresii precum „bătaia dintre domnitorul x și y”.

De asemenea, încearcă, pe cât posibil, să folosești termeni potriviți pentru fiecare epocă despre care trebuie să scrii. 

...

Respectarea ordinii cronologice a faptelor istorice

Este foarte important ca evenimentele pe care le scrii să fie în ordine cronologică. De altfel, cerințele din cadrul subiectului III sunt întocmite în așa fel încât să te ajute să urmezi o ordine logică a acțiunilor. De aceea liniuțele trebuie rezolvate în ordinea în care sunt date și nu pe sărite! 

Evenimentele trebuie prezentate în ordine crescătoare, adică de la perioade mai îndepărtate spre perioade mai recente. Exemplu: proiect politic din secolul al XVIII-lea, revoluții din prima jumătate a secolului al XIX-lea, acțiune din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, primele două decenii ale secolului al XX-lea. 
În ghidul Cum să delimitezi perioadele de timp la istorie găsești explicate în detaliu toate perioadele importante, în ordine cronologică.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in