Lock

Subiectul II

Lock

Cerința 5: Formularea, pe baza sursei date, a unui punct de vedere și susținerea acestuia cu două informații din text

...

Odată ce ai găsit informațiile în text, le poți sublinia direct pe foaia cu subiectele, având în vedere că aceasta va rămâne la tine. A mai rămas, bineînțeles, formularea punctului de vedere propriu-zis.
...

Pont: Încearcă să reformulezi anumite propoziții sau să extragi anumite idei principale din text, care să fie pe post de punct de vedere.

Dacă citezi doar anumite informații dintr-o frază, nu uita să pui semnele de punctație aferente, adică (...) și ghilimelele („”). 

Cerința 6: Argumentarea printr-un fapt istoric a unei anumite informații

...

Pentru a obține punctajul maxim, trebuie să prezinți unui fapt istoric relevant și să utilizezi conectori care exprimă cauzalitatea şi concluzia. 

  • Conectori care sugerează cauzalitatea: deoarece, fiindcă, datorită, dat fiind că, din cauză că, în urma etc.
  • Conectori care sugerează concluzia: ...

În general, afirmația dată trebuie să fie concluzia la care ajungi în urma argumentării tale. Pornind de la cerința de mai sus, concluzia poate suna astfel: „datorită/în urma evenimentelor x și y, se poate spune că autonomiile locale au contribuit la întemeierea statului medieval românesc de la sud de Carpați, adică Țara Românească.”

Iată un exemplu din sesiunea iunie-iulie 2014 a examenului de bacalaureat la istorie, pe care îl vom analiza:

...

Nu e nevoie ca argumentarea să fie lungă, încearcă să fii cât mai la obiect și să prezinți argumentul cât mai succint. Recomandarea noastră este să faci cât mai multe cerințe de acest tip pentru a te obișnui cu ele!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in