Lock

Sesiunea specială

Lock

Găsești aici rezolvate toate cele trei subiecte din cadrul sesiunii speciale a bacului la istorie 2022.

Subiectul I

...

7. Adoptarea Constituției din 1921 și adoptarea Constituției Carliste din 1938 sunt două practici politice prin care s-a  stabilit forma de guvernământ a statului român, cât și prerogativele puterii legislative, executive și judecătorești.

Subiectul al II-lea

...

6. ...

Turcii au reușit să cucerească Constantinopolul în 1453, iar în 1456 aceștia au inițiat o nouă campanie în Europa, vizând cucerirea Belgradului. Deoarece trupele creștine din care făceau parte și românii au fost mai puternice, confruntările militare s-au încheiat cu înfrângerea otomanilor. Victoria obținută de creștini la Belgrad a avut astfel o importanță istorică deosebită, împiedicând avansarea Imperiului Otoman spre centrul Europei pentru încă aproximativ 70 de ani.

Subiectul al III-lea

Eseu despre constituirea și consolidarea statului român în secolul al XIX-lea

...

În timpul domniei sale, Al. Ioan Cuza a pus în practică numeroase puncte ale proiectelor politice boierești prin reformele pe care le-a înfăptuit: reforma agrară, secularizarea averilor mănăstirești sau reforma învățământului. Cu toate acestea, datorită domniei sale cu tente autoritare, clasa politică va orchestra o lovitură de stat care va determina înlăturarea lui Cuza în 1866. Drept urmare, oamenii politici români decid aducerea la conducerea țării a unui prinț străin, conform programelor politice de la 1848 și a cererilor Adunărilor Ad-hoc din 1857. 

La conducerea țării este adus astfel prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În urma acestei schimbări va fi adoptată Constituția de la 1866. Acest act fundamental era bazat pe principiile liberale ale constituției belgiene de la 1831, adaptate însă la realitățile politice și sociale românești. Potrivit Constituției de la 1866, forma de guvernământ era monarhia constituțională ereditară. Prin acest act, românii se bucurau de drepturi și libertăți cetățenești, precum: libertatea conștiinței, a învățământului, egalitatea în fața legii, inviolabilitatea domiciliului, garantarea libertății tuturor cultelor (religia ortodoxă era declarată religia dominantă a statului).

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in