Lock

Sesiunea august

Lock

Citește aici rezolvările subiectelor din sesiunea august a bacalaureatului la istorie 2022!

Subiectul I

Rezolvare

...

6. Alte două fapte istorice desfășurate de români în relațiile internaționale din secolul al XV-lea sunt participarea în cadrul luptei de la Marienburg (1422) și lupta de la Vaslui/Podul Înalt (1475).

Bătălia de la Vaslui a fost consecința organizării expediției militare otomane din anul 1475, condusă de Soliman-paşa. Trupele turcești, superioare numeric, vor fi supuse tehnicilor de pârjolire a terenurilor și vor fi atrase către un loc mlăștinos de lângă Vaslui, ales strategic de către Ștefan cel Mare, unde vor fi înfrânte de oastea moldoveană. 

...

Subiectul II

Rezolvare

...

5. Participarea României la război a fost indispensabilă după confruntările de la Plevna, deși Rusia nu a dorit inițial implicarea României. Informațiile prin care îmi susțin punctul de vedere sunt:

,,Imprecizia informațiilor în privința forțelor otomane concentrate la Plevna au adus după sine două grele înfrângeri pentru trupele rusești [...], iar comandamentul rusesc, prin intermediul marelui duce Nicolae, a lansat un disperat apel pentru intrarea imediată în acțiune a armatei române” și ...

...

Subiectul III

Eseu despre evoluția României în secolul al XX-lea

...

Dictatura carlistă va lua sfârşit la începutul lunii septembrie 1940. Generalul Ion Antonescu va fi numit în funcţia de prim-ministru, iar două zile mai târziu regele Carol al II-lea abdică. În locul lui Carol al II-lea, este numit rege Mihai I. În cea mai mare partea a celui de-al Doilea Război Mondial, românii luptă sub conducerea lui Antonescu de partea germanilor. Trupele rusești inamice intră în martie 1944 în nordul Moldovei. Bucureștiul este bombardat de americani în 4 aprilie 1944, moment în care regele Mihai decide să scoată țara din război și la 23 august 1944 are loc lovitura de stat prin care Antonescu este arestat.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in