Simulare
Subiectul I
...
7. O constantă în desfășurarea faptelor istorice care au avut loc în România postbelică în perioada 1946-1947 a fost comunizarea treptată a instituțiilor statului și scoaterea din scena politică românească a partidelor politice tradiționale (PNȚ, PNL).
Subiectul al II-lea
...
5. Contextul istoric din prima jumătate a secolului al XIV-lea, combinat cu factorul geografic, a contribuit la întemeierea statului medieval Țara Românească. Problemele dinastice apărute în cadrul Regatului Maghiar și amenințarea mongolă au stopat expansiunea maghiară în spațiul extracarpatic, în timp ce poziția strategică a țării pe segmentul final al unui mare drum comercial care lega Europa Centrală de Marea Neagră a conferit venituri însemnate domnilor munteni.
...
Subiectul al III-lea
Eseu despre constituirea statului român modern în secolele al XVIII-lea - al XIX-lea
...
Consolidarea statului român modern în deceniul șapte al secolului al XIX-lea era una dintre condițiile esențiale care ar fi putut asigura existența acestuia pe o perioadă lungă de timp. Dezvoltarea rapidă a instituțiilor necesare unei bune funcționări statale și redactarea unei constituții românești au reprezentat principalele obiective în acest sens. Astfel, pentru a menține în continuare actul de la 24 ianuarie 1859 (Mica Unire), noul stat avea nevoie de schimbări drastice la nivelul politicii interne. Conștient de acest fapt, Domnul Alexandru Ioan Cuza întreprinde o serie de reforme care vor schimba radical țara în timpul scurtei sale domnii de doar 7 ani. Între aceste reforme menționăm secularizarea averilor mănăstirești sau reforma agrară.
...