Sesiunea iunie
Subiectul I
...
7. (...) O asemănare între toacte aceste acțiuni politice la care participă românii în 1918 este aceea că toate provinciile românești decid unirea cu România în virtutea principiului autodeterminării națiunilor, principiu enunțat de către președintele american Woodrow Wilson în 1918.
Subiectul al II-lea
5. Măsurile adoptate în perioada 1945-1948 reflectă implicarea directă a Partidului Comunist Român în domeniul economic. Informațiile prin care îmi susțin punctul de vedere sunt:
,,Având drept scop lipsirea opoziției politice de sprijin economic, dar mai ales concentrarea resurselor economice în mâinile Partidului Comunist Român, naționalizarea fusese pregătită din vreme” și ...
...
Subiectul al III-lea
Eseu despre spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile modernității
...
Conflictele militare din aceasta perioadă au demonstrat, așadar, hotărârea românilor de a apăra integritatea țărilor lor și menținerea autonomiei, dar și abilitățile diplomatice ale domnitorilor români. Dintre tratatele diplomatice încheiate de domnitorul Ștefan cel Mare menționăm tratatul de vasalitate de la Colomeea dintre Moldova și Polonia (regele Cazimir al IV-lea), semnat în 1485, și tratatul de la ...
...
În secolele al XVI-lea – al XVII-lea, românii se implică în cadrul relațiilor internaționale prin încheierea Tratatului de la Mânăstirea Dealu din 1598. Intervenţia Poloniei în Moldova, impunerea unui domn favorabil politicii otomane, şi ostilitatea principelui transilvănean Andrei Bathory îl determină pe Mihai Viteazul să intre în tratative cu împăratul habsburgic, Rudolf al II-lea. Astfel, în 1598, la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte, se încheie un tratat de alianţă între Imperiul habsburgic şi Ţara Românească. Prin acest tratat, împăratul Rudolf al II-lea îi recunoaşte lui Mihai Viteazul domnia ereditară şi îi promite ajutor financiar pentru întreţinerea armatei. Prin încheierea tratatului de la Mânăstirea Dealu din 1598, se anula relaţia de vasalitate impusă lui Mihai Viteazul de principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, prin tratatul din 1595.
...