Lock

Modele de subiecte

Lock

Subiectul I

...

7. (...) Potrivit atribuțiilor militare pe care le deținea, reprezentantul Domniei se implică activ în acțiuni cu caracter antiotoman. De asemenea, Domnia colaborează cu Sfatul domnesc și cu Biserica în exercitarea atribuțiilor sale.

Subiectul al II-lea

...

4. Două informaţii referitoare la instituțiile formate în 1862 sunt faptul că pe data de 22 ianuarie 1862 s-a format primul Guvern unitar și că două zile mai târziu s-a deschis Adunarea, în cadrul căreia, pentru întâia oară, deputații munteni și cei moldoveni s-au găsit strânși la un loc.

...

6. (...) Programul paşoptist a cuprins, în stadiu de proiect, principalele reforme care vor fi înfăptuite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Deoarece, după înfrângerea revoluției, revoluţionarii români au plecat în exil unde au militat pentru unirea românilor într-un singur stat, astfel ei au făcut cunoscută problema românească în presa şi în rândul oamenilor politici din Franţa, Anglia şi statele italiene.

Subiectul al III-lea

 

Eseu despre România în secolul al XX-lea

...

Regele și oamenii politici români doreau revenirea la regimul democratic, dar foarte curând s-a dovedit că acest lucru este imposibil atâta timp cât armata sovietică se afla în România. Evenimentele care i-au adus la putere pe comuniști s-au succedat foarte rapid. În 1944, Partidul Comunist a participat în guvern cu un ministru, apoi cu șapte, iar în 1945 regele a fost obligat de sovietici să numească un guvern comunist sub conducerea lui Petru Groza. În 1946 comuniștii au falsificat alegerile parlamentare; în 1947 guvernul a eliminat toate partidele de pe scena politică a țării și l-a obligat pe rege să abdice. În 1948 România a ajuns o republică  (Republica Populară Română) la conducerea căreia se afla un partid unic (Partidul Muncitoresc Român). Noile condiții politice, dar mai ales schimbarea formei de guvernare, au făcut necesară adoptarea altei constituții, fapt realizat în 1948.  

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in