Lock

Simulare XI

Lock

Subiectul I

...

10. c

Subiectul al II-lea

...

6. Regimul politic democratic se caracterizează prin: separarea puterilor în stat, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, existenţa mai multor partide şi ideologii politice (pluripartidism), dreptul de vot universal.

Modelul politic englez presupune existenţa a două partide politice care alternează la guvernare (sistem bipartidist): Partidul Conservator şi Partidul Laburist (o variantă a socialismului) în Marea Britanie.

...

Subiectul al III-lea

Eseu despre Europa în secolul al XX-lea

...

Încălzirea globală, efectul de seră, este un alt subiect actual și contemporan cu noi. Cauza cea mai probabilă a încălzirii globale este industrializarea, dioxidul de carbon emis de termocentrale și autovehicule fiind principalul factor incriminat, alături de defrișările masive. Consecințele cele mai evidente sunt creșterea nivelului mărilor și oceanelor, secetele și inundațiile, uraganele și furtunile ș.a. Acest subiect a fost de altfel unul din cele aflate pe lista dezbaterilor la Conferința Națiunilor Unite pe probleme de ecologie și dezvoltare din 1992 la Rio de Janeiro (Brazilia).

Preocuparea pentru limitarea efectelor nedorite ale industrializării și pentru protecția mediului s-a extins și în domeniul educației, în programele școlare întâlnind materii ce se preocupă de educația pentru mediu. Numeroase ONG-uri se preocupă și ele de implicarea cât mai multor persoane, în special copii și tineri, în programe de voluntariat pentru protejarea naturii, reciclare etc. Un astfel de exemplu este și cel al organizației non-guvernamentale Greenpeace, cu sediul central la Amsterdam, care militează pentru protecția mediului.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in