Sesiunea specială
Subiectul I
6. Alte două acțiuni din politica internă a statului român desfășurate în perioada totalitarismului, în afara celor la care se referă sursele date sunt Constituțiile comuniste din 1948, 1952 și 1965, utilizarea cenzurii și a terorii.
...
Constituţia din 1952 a fost schimbată în 1965, când România şi-a recăpătat atributele statului independent. Constituţia din 1965 marchează transformarea regimului de la popular la socialist. În anul 1965 a murit Gheorghe Gheorghiu-Dej şi noul şef al Partidului Comunist a fost ales Nicolae Ceauşescu. El a afirmat deschis independenţa ţării faţă de U.R.S.S. Cele mai importante modificări ale constituţiei în raport cu legile fundamentale anterioare sunt faptul că se introduce principiul partidului unic, specificându-se faptul că forţa politică conducătoare a întregii societăţi este Partidul Comunist Român, ceea ce arată fără nicio îndoială caracterul totalitar al regimului. Economia României este proclamată ca socialistă, adică economie bazată pe proprietatea de stat şi cooperatistă asupra mijloacelor de producţie. Se introduc limitări ale libertăţilor cetăţeneşti, întrucât se menţionează faptul că libertatea cuvântului, presei, întrunirilor, mitingurilor şi demonstraţiilor nu pot fi folosite în scopuri potrivnice orânduirii socialiste şi intereselor celor ce muncesc.
...
Subiectul al II-lea
...
4. Două informaţii referitoare la Convenția de la București, regăsite în sursa dată, sunt faptul că aceasta a fost semnată la data de 4/16 aprilie 1877 și, conform ei, trupele rusești aveau dreptul să treacă pe teritoriul României, însă Rusia se obliga să respecte drepturile politice ale statului român și să apere integritatea teritorială a României: ...
...
Subiectul al III-lea
Eseu despre acțiunile militare și diplomatice desfășurate de români în Evul Mediu şi la începuturile modernității
...
În ce privește acțiunile militare ale românilor în a doua jumătate a secolului al XIV-lea – prima jumătate a secolului al XV-lea, considerăm importantă lupta antiotomană a Țării Românești. În cadrul ei s-au evidențiat mai mulți domnitori de seamă. Exemplificăm prin bătălia de la Rovine 1394/1395 desfășurată împotriva otomanilor conduși de Baiazid I; bătălia s-a încheiat cu victoria românilor conduși de Mircea cel Bătrân (1386-1418). O altă confruntare militară în această perioadă este Campania cea lungă de la sudul Dunării, desfășurată în 1443-1444, campania fiind încheiată cu pacea de la Seghedin, favorabilă creștinilor. Asemănarea între aceste două confruntări militare este aceea că ambele sunt inițiate de voievozii români și au caracter antiotoman.
...