Modele de subiecte
Subiectul I
...
6. Alte două acţiuni diplomatice la care participă românii în secolele al XV-lea - al XVI-lea, în afara celor la care se referă sursele date sunt:
- tratatul antiotoman pe care Ștefan cel Mare îl încheie în vara anului 1475 (sec. XV) cu regele Ungariei Matei Corvin (acest tratat prevedea sprijin militar reciproc, îndepărtarea oricărui pretendent de la tronul Moldovei sau a regatului maghiar, orice neînțelegere urmând a fi rezolvată pe cale pașnică).
...
Subiectul al II-lea
...
5. La baza instaurării dinastiei străine în spațiul românesc stă una dintre doleanţele Divanurilor ad-hoc din anul 1857. Românii nutreau speranța că un principe străin, prin prestigiul casei domnitoare și prin sprijinul familiei de proveniență, va putea contribui la redobândirea independenţei țării şi păstrarea acesteia. În același context, venirea unui principe străin însemna oprirea rivalităţilor pământene pentru domnie și asigurarea unei stabilităţi politice.
...
Subiectul al III-lea
Eseu despre viața politică din România postbelică
...
O dată cu venirea la conducerea țării a lui Nicolae Ceaușescu, desprinderea de linia Moscovei a fost evidentă. Astfel, Ceaușescu nu doar că a refuzat să participe la intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia din 1968, ci chiar a condamnat-o explicit într-un discurs public. Promovarea liniei naționale a comunismului de către Nicolae Ceaușescu a avut drept consecință o perioadă de destindere atât în politica internă, cât și în cea externă a României. Imaginea României s-a îmbunătățit în Occident. În timpul administrației Nixon, Statele Unite au manifestat o oarecare deschidere față de România, pe fondul răcirii relațiilor dintre România și URSS. Nixon a vizitat România în august 1969. Vizita președintelui Nixon în România a reprezentat astfel prima vizită a unui președinte american într-o țară comunistă. Pe parcursul vizitei Nixon i-a solicitat lui Nicolae Ceaușescu ca România să joace un rol de mediator între România și China.
...