Sesiunea specială

Subiectul I presupune prezentarea unor itemi pe baza surselor aparținând lui Șerban Papacostea, Geneza statului în evul mediu românesc. Aici va trebui să identifici un conducător politic, să precizezi o informație referitoare la Ștefan cel Mare, să menționezi două state medievale, să prezinți o relație cauză-efect, două fapte istorice și să menționezi o asemănare între două autonomii locale din secolele al XI-lea – al XIII-lea.

Subiectul II solicită rezolvarea unui număr de 6 cerințe pornind de la sursa Florin Constantiniu, De la Războiul Fierbinte la Războiul Rece. Printre cerințe vei găsi: numirea conflictului politico-militar desfășurat în cadrul relațiilor internaționale, precizarea secolului, menționarea conducătorului sovietic și o concesie făcută acestuia de către liderii anglo-americani, menționarea a două informații referitoare la comuniștii iugoslavi sau formularea unui punct de vedere referitor la Partidul Comunist din România.

La Subiectul III va trebuie să elaborezi un un eseu despre formarea și consolidarea statului român (secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea).

Subiectul I

Cerințe
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Rezolvare

1. Un conducător politic din spațiul românesc precizat în sursa A este: Mircea cel Bătrân

2. O informație referitoare la Ștefan cel Mare, regăsită în sursa B, este cea potrivit căreia în prima parte a domniei Ștefan a căutat sprijin în Regatul polon: ” Preluând domnia în condiții grele create de pretendenți și facțiuni boierești, larg întreținute din afară de Ungaria și Polonia, Ștefan a căutat, în prima fază a domniei, sprijin în Regatul polon. Odată angajat însă în lupta cu Imperiul otoman el și-a extins considerabil legăturile externe, trecând peste ceea ce fusese până atunci tendința puterilor suzerane de a interzice țării relațiile diplomatice cu alte puteri.”

3. Două state medievale la care se referă atât sursa A, cât și sursa B sunt: Moldova și Polonia.

4. Litera corespunzătoare sursei care susține că spațiul românesc a stabilit relații diplomatice cu papalitatea este: B.

5. Cauza: „Pentru a susține lupta împotriva puterii otomane, care a devenit în zilele lui principala primejdie pentru Țara Românească” 
Efectul: „M...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in