Simulare
Simulare Clasa a XII-a
Subiectul I presupune rezolvarea unor cerințe pe baza a două surse din „O istorie sinceră a poporului român” de F. Constantiniu. Printre cerințe se numără numirea unui proiect politic, a unei informații referitoare la domnii Principatelor dunărene, menționarea instituțiilor din care făceau parte boierii din surse, prezentarea a două proiecte politice referitoare la statul român modern elaborate în prima jumătate a secolului al XIX-lea și menționarea unei constante în desfășurarea acțiunilor prin care a fost consolidat statul român în a doua jumătatea a secolului al XIX-lea.
Subiectul II are ca cerințe numirea principatului, precizarea secolului, menționarea puterii suzerane a principatului și o modalitate prin care aceasta intervine în politica internă a țării, menționarea a două informații referitoare la atribuțiile principelui în domeniul economic, formularea unui punct de vedere referitor la rolul principelui în politica externă și argumentarea unei informații din text .
La subiectul III trebuie să elaborezi un eseu despre România în secolul al XX-lea.
Subiectul I
Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.
Rezolvare
1. Proiectul politic precizat în sursa A este: Constituția Cărvunarilor.
2. O informație referitoare la domnii „Principatelor dunărene” regăsită în sursa B este cea în care ni se relatează faptul că domnul „era ales pe viață de o Adunare obștească extraordinară”.
3. O instituție din care făceau parte boierii, precizată în sursa A, este Sfatul obștesc; în sursa B este Adunare obștească.
4. Litera corespunzătoare sursei care susține că în stat trebuie respectată supremația legilor este: A.
5. Cauza: „deoarece erau scutite de impozite boierimea și clerul”
Efectul: „Regulamentele organice au rămas prizoniere principiului medieval al privilegiului.
6. Alte două proiecte politice referitoare la statul român modern elaborate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în afara celui la care se referă sursa A sunt revoluția lui Tudor Vladimirescu (1821) și revoluția pașoptistă (1848).
Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu a avut ca și document program „Cererile norodului românesc”, care cuprindea reforme pentru organizarea internă a Principatelor române și revenirea acestora la autonomie. Revoluția pașoptistă cuprindea în programele sale aproximativ aceleași deziderate: autonomia și independența Principatelor, unirea românilor etc.
7. O constantă în desfășurarea acțiunilor prin care a fost consolidat statul român în a doua jumătatea a secolului al XIX-lea a constituit-o ...