Modele de subiecte

Subiectul I

Cerințe
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Rezolvare

1. Conducătorul politic precizat în sursa A este Gheorghe Gheorghiu-Dej.

2. Informația despre regimul prezidențial, regăsită în sursa B, este următoarea: „Tot mai multe măsuri de după 1971 îndreaptă România spre un regim prezidențial, instituit în 1974, odată cu înlăturarea lui I. Gh. Maurer din fruntea guvernului și cu alegerea lui Ceaușescu în nou-creata funcție de președinte de republică. Un regim bazat pe cultul personalității «Conducătorului», apropiat ca spirit, fast și manifestări de cel nord-coreean.”

3. O țară menționată atât în sursa A, cât și în sursa B este România. Alianța politico-militară, la care se referă atât sursa A, cât și sursa B este Tratatul de la Varșovia.

4. Litera corespunzătoare sursei care susține că atitudinea statului român este apreciată de Occident este: B.

5. Cauza: „Pentru a compensa retragerea sovietică și pentru a micșora temerile sovietice că aceasta ar putea să afecteze sprijinul regimului din România”

Efectul: „Gheorghiu-Dej a aprobat introducerea imediată a unor măsuri de securitate internă stringente pentru a menține controlul Partidului.”

6. Alte două practici politice totalitare utilizate în statul român, în afara celor la care se referă sursele A și B, sunt: 1. utilizarea poliței politice – Securitatea (înființată în anul 1948 – Direcția Generală a Securității Poporului) pentru lichidarea opoziției politice și a „dușmanilor poporului” prin intermediul acesteia; 2. naționalizarea întreprinderilor și desființarea proprietății private, colectivizarea.

7. Legea fundamentală adoptată în statul român în ultimul deceniu al secolului al XX-lea este Constituția din anul 1991. O caracteristică a acesteia este revenirea la statul de drept și la democrație, prin prăbușirea regimului comunist în urma Revoluției din decembrie 1989. Constituția prevede separația puterilor în stat, drepturi și libertăți cetățenești precum dreptul la viață, interzicerea pedepsei cu moartea, libertatea individului, a conștiinței, libertatea de exprimare, dreptul la libera circulație, protecția proprietății private etc.

Subiectul II

Cerințe
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Rezolvare

Pornind de la această sursă, răspundeți la următoarele cerințe:

1. Capitala Țării Românești, precizată în sursa dată este Târgoviște.

2. Secolul la care se referă sursa...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in