Sesiunea iunie
În cadrul acestei pagini vei găsi rezolvarea celor 3 subiecte ale examenului de Bacalaureat la Istorie, sesiunea iunie - iulie 2018.
Subiectul I
Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.
1. Un conducător politic din spațiul românesc precizat în sursa A este: Mihai Sturdza.
2. O informație referitoare la Tratatul de la Paris, regăsită în sursa B, este cea potrivit căreia acest tratat a pus capăt Războiului Crimeii; prin intermediul său Marile Puteri au subscris celor două mari cerințe ale intelectualilor și politicienilor români: Unirea Principatelor și Independența. De asemenea, Moldova și țara Românească au fost puse sub protecția colectivă a Marilor Puteri.
3. Cele două state românești la care se referă atât sursa A, cât și sursa B, sunt: Moldova și Țara Românească.
4. Litera corespunzătoare sursei care susține că românii sunt implicați în tratative cu Marile Puteri este: B.
5. Cauză: „Prin Tratatul de la Paris din 1856, care a pus capăt Războiului Crimeii, puterile au subscris la două cerințe exprimate de mult timp de către intelectualii și politicienii români”.
Efect: „În primul rând, au așezat Moldova și Țara Românească sub protecția lor colectivă, descurajând prin aceasta vreo intervenție viitoare rusă și otomană și cerând Austriei să-și retragă armata de ocupație aflată acolo din 1854 și, în al doilea rând, au recunoscut dreptul românilor înșiși de a avea un cuvânt de spus în legătură cu stabilirea formei de guvernământ”.
6. Alte două fapte istorice referitoare la consolidarea statului român modern, desfășurate în secolul al XIX-lea, în afara celor la care se referă sursa B, sunt adoptarea Constituției liberale din anul 1866 și proclamarea României ca Regat, în anul 1881.
7. La începutul secolului al XX-lea România participă la Primul Război Mondial. Ea intră în acest război, după doi ani de neutralitate, în 1916, de partea Antantei. La finele primei mari conflagrații mondiale imperiile multinaționale se dezmembrează, iar popoarele din componența lor își afirmă dreptul la autodeterminare. Provinciile românești – Basarabia, Bucovina și Transilvania – își proclamă autonomia, independența și unirea cu patria-mamă. La 1 decembrie 1918 unirea românilo...