Lock

Sesiunea august

Lock

Aici găsești rezolvarea conform baremului a examenului de Bac la sesiunea August 2018 pentru Proba E. c) Istorie. Citind cu atenție rezolvarea vei:

  • putea identifica elemente pe baza celor 2 texte pentru primul subiect: document internațional precizat în sursa B, Menționarea regelui României și alianța politico-militară la care se referă amble surse, prezentarea a două fapte istorice desfășurate de români pentru realizarea României Mari la începutul secolului al XX-lea și menționarea unei asemănări între două proiecte politice referitoare la statul român elaborate în spațiul românesc, în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
  • Subiectul II solicită pe baza unui text din V. Georgescu, Istoria românilor de la origini până în zilele noastre: numirea unui lider occidental, precizarea secolului, menționarea statulu din Europa Occidentală și o acțiune referitoare la acesta desfășurată de România în 1967, menționarea a două informații referitoare la Pactul de la Varşovia și alte cerințe.
  • putea elabora la Subiectul III un eseu despre spațiul românesc în contextul relațiilor internaționale din secolele al XV-lea – al XVIII-lea.

Subiectul I

Cerințe
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Rezolvare

1. Documentul internațional precizat în sursa A este Tratatul de la Berlin.

2. O informație referitoare la relațiile economice ale statului român, precizată în sursa B, este cea potrivit căreia România avea relații comerciale deosebit de dezvoltate cu Austro-Ungaria și Germania, aceste relații intensificându-se după Convenția comercială din anul 1875 semnată cu Austro-Ungaria: „Relațiile comerciale ale României cu Austro-Ungaria și Germania erau deosebit de dezvoltate. [...] Schimbul s-a intensificat ca urmare a Convenției comerciale cu Austro-Ungaria, din 1875”.

3. Regele României menționat în cele două surse este Carol I. Alianța politico-militară la care se referă atât sursa A, cât și sursa B este Tripla Alianță.

4. Litera corespunzătoare sursei care susține că legea fundamentală stabilea prerogativele monarhului în politica externă este: B.

5. Cauza: „În contextul internațional de după Tratatul de la Berlin, aderarea la Tripla Alianță a avut totuși unele efecte favorabile” 

Efectul: „a scos România din izolarea diplomatică în care se găsea, i-a consolidat poziția în Europa de sud-est, aducându-i în același timp unele avantaje economice pe piața Europei centrale; în același timp însă, ea a stânjenit lupta pentru unificarea națională și a îngreunat ajutorul pe care regatul îl putea acorda oficial românilor ardeleni.”

6. Două fapte istorice d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in