Sesiunea august
Aici găsești rezolvarea conform baremului a examenului de Bac la sesiunea August 2018 pentru Proba E. c) Istorie. Citind cu atenție rezolvarea vei:
- putea identifica elemente pe baza celor 2 texte pentru primul subiect: document internațional precizat în sursa B, Menționarea regelui României și alianța politico-militară la care se referă amble surse, prezentarea a două fapte istorice desfășurate de români pentru realizarea României Mari la începutul secolului al XX-lea și menționarea unei asemănări între două proiecte politice referitoare la statul român elaborate în spațiul românesc, în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
- Subiectul II solicită pe baza unui text din V. Georgescu, Istoria românilor de la origini până în zilele noastre: numirea unui lider occidental, precizarea secolului, menționarea statulu din Europa Occidentală și o acțiune referitoare la acesta desfășurată de România în 1967, menționarea a două informații referitoare la Pactul de la Varşovia și alte cerințe.
- putea elabora la Subiectul III un eseu despre spațiul românesc în contextul relațiilor internaționale din secolele al XV-lea – al XVIII-lea.
Subiectul I
Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.
1. Documentul internațional precizat în sursa A este Tratatul de la Berlin.
2. O informație referitoare la relațiile economice ale statului român, precizată în sursa B, este cea potrivit căreia România avea relații comerciale deosebit de dezvoltate cu Austro-Ungaria și Germania, aceste relații intensificându-se după Convenția comercială din anul 1875 semnată cu Austro-Ungaria: „Relațiile comerciale ale României cu Austro-Ungaria și Germania erau deosebit de dezvoltate. [...] Schimbul s-a intensificat ca urmare a Convenției comerciale cu Austro-Ungaria, din 1875”.
3. Regele României menționat în cele două surse este Carol I. Alianța politico-militară la care se referă atât sursa A, cât și sursa B este Tripla Alianță.
4. Litera corespunzătoare sursei care susține că legea fundamentală stabilea prerogativele monarhului în politica externă este: B.
5. Cauza: „În contextul internațional de după Tratatul de la Berlin, aderarea la Tripla Alianță a avut totuși unele efecte favorabile”
Efectul: „a scos România din izolarea diplomatică în care se găsea, i-a consolidat poziția în Europa de sud-est, aducându-i în același timp unele avantaje economice pe piața Europei centrale; în același timp însă, ea a stânjenit lupta pentru unificarea națională și a îngreunat ajutorul pe care regatul îl putea acorda oficial românilor ardeleni.”
6. Două fapte istorice d...