Lock

2018

Lock

Citește paginile acestei secțiuni pentru a vedea rezolvarea examenelor de Bacalaureatul din 2018 pentru disciplina Istorie.

Iată și un scurt fragment din Eseul despre totalitarism în Europa și în România în perioada postbelică, solicitat la subiectul III al sesiunii iunie 2018 pe care îl vei putea citi accesând acest eBook:

Regimurile politice totalitare au apărut în secolul al XX –lea și au fost de două tipuri: regimuri de extremă stângă (comuniste) și regimuri de extremă dreaptă (fasciste). Regimurile de extremă stângă au avut ca ideologie marxismul, pe care l-au interpretat abuziv. Principala caracteristică a regimurilor comuniste a fost desființarea proprietății private, prin trecerea industriei, băncilor și terenurilor agricole în proprietatea statului. Regimurile de extremă dreaptă au avut ca ideologie naționalismul extremist, care promova dragostea față de propriul popor și ura față de alte naționalități.

Europa postbelică a fost împărțită între sferele de influențe occidentală și sovietică. În Europa și în țara noastră în perioada postbelică menționăm existența ideologiei totalitare comuniste. După cel de-al Doilea Război Mondial România intră în sfera de influență a Uniunii Sovietice, în perioada 1945-1958 trupele Armatei Roșii staționând pe teritoriul patriei noastre. La 30 decembrie 1947 regele Mihai I al României este nevoit să abdice și astfel se instaurează regimul totalitar comunist. Regimul comunist român cuprinde două mari etape, etapa stalinistă, a lui Gheorghe-Gheorghiu Dej (1948-1965) și etapa naționalismului comunist, a lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989).

Instituțiile statului

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in