Lock

Simulare

Lock

Simularea examenului de Bacalaureat la istorie a avut loc în data de 16 martie 2017. Echipa Liceunet a rezolvat cele trei subiecte luând în considerare baremul Ministerului Educației și Cercetării, astfel că vei putea vedea dacă răspunsurile date de tine sunt cele corecte. Totodată, cu ajutorul acestui material vei afla, în cadrul eseului de la Subiectul III, informații despre autonomiile locale și instituțiile centrale în spațiul românesc (secolele al IX-lea – al XVIII-lea) sau cum să formulezi răspunsuri pentru cele două texte de la subiectul I și subiectul al II-lea.

Printre cerințe vei găsi menționarea unei legi fundamentale precizată în sursa A, scrierea unei relații cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa A sau menționarea unei asemănări între ideologiile specifice regimurilor totalitare din Europa în secolul al XX-lea pentru Subiectul I, iar pentru subiectul II va trebui să menționezi actul legislativ prin care se urmărea reorganizarea sistemului juridic și anul promulgării acestui act, menționarea a  două informații referitoare la „legea învățământului general” sau formularea, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la Legea rurală, susținându-l cu două informații selectate din sursă.

Subiectul I

Cerințe
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Rezolvare

1. O formațiune politică precizată în sursa A este Partidul Muncitoresc Român.

2. O informație referitoare la Sovietul Suprem, regăsită în sursa B, este cea potrivit căreia poporul, „veritabilul deținător al puterii”, este cel care alege Sovietul Suprem, format din două camere: Sovietul Uniunii (767 deputați) și Sovietul Naționalităților (750 deputați).

3. O lege fundamentală precizată în sursa A este Constituția Republicii Populare Române; o lege fundamentală precizată în sursa B este Constituția URSS din 1977.

4. Litera corespunzătoare sursei care susține că statul are un caracter multinațional este B.

5. Cauza: „Pentru a se sublinia independența țării”

Efect: „se renunță la menționarea Uniunii Sovietice în constituție”.

6. Statele democratice reprezentative în secolul al XX-lea au fost S.U.A., Marea Britanie și Franța, care au impus modelele lor politice majorității statelor europene. Două practici politice democratice utilizate în Europa în această perioadă sunt introducerea dreptului de vot universal (mai întâi pentru bărbați, apoi, treptat și pentru femei) și alăturarea partidelor socialiste la sistemul democratic.

7. O asemănare între ideologiile specifice regimurilor totalitare din Europa în secolul al XX-lea reprezintă caracteristici precum: controlul total al statului asupra economiei, culturii și societății în general; nerespectarea principiului separației puterilor în stat; existența unui singur partid politic; existența unui lider dominator; nerespectarea drepturilor și libertăț...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in