Lock

2017

Lock

Sesiunea august

Subiectul I

...

6. Măsuri de consolidare a statului român modern adoptate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea pot fi considerate și reformele domnitorului Alexandru I. Cuza. Printre acestea se numără și legea instrucțiunii publice sau legea electorală.
...

Subiectul II

...

6. Domnitorii români participă la acțiuni diplomatice în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Un exemplu în acest sens îl reprezintă acțiunile diplomatice ale lui Ștefan cel Mare după pierderea Chiliei și a Cetății Albe în fața otomanilor ce au dus la semnarea Tratatului de la Colomeea. Datorită păcii semnate între turci și regatul Ungariei în 1483, nu se poate discuta despre ajutor către Domnitorul Ştefan cel Mare, iar condiţionarea sprijinului împotriva turcilor de către regele Poloniei prin prestarea jurământului de vasalitate reprezintă alt impediment. În aceste condiţii, ...

Subiectul III

Eseu despre stalinism și naţional-comunism în România

...

România a demonstrat apartenența ei în blocul sovietic și pe plan internațional, în cadrul relațiilor cu celelalte state. Un fapt istoric desfăşurat de România în cadrul Războiului Rece a fost şi aderarea la Tratatul de la Varşovia, creat în 1955, ca răspuns la fondarea NATO. Tratatul nu a fost altceva decât un bloc politico-militar al statelor comuniste care își promiteau sprijin reciproc pentru soluționarea unor crize politice. Ca membră a acestei formațiuni, în 1956 România a sprijinit intervenţia sovietică din Ungaria pentru înfrângerea revoluţiei lui Imre Nagy. Acest fapt a atras încrederea Moscovei; prin urmare, în anul 1958 sunt retrase trupele sovietice din ţară. Urmează o perioadă de relativă detaşare de politica U.R.S.S.-ului, fiind reluate legăturile cu Iugoslavia şi Occidentul. În acelaşi timp statul român respinge planul Valev în 1964, care ar fi transformat ţara noastră într-o simplă sursă de materii prime. Prin „Declaraţia din aprilie 1964” se alege calea unui comunism propriu, naţional, detaşat de interesele sovietice.

...

Citește în continuare rezolvările subiectelor din anul 2017 - sesiunile iunie, august, specială, simulare, modele de subiecte!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in