Lock

Sesiunea august

Lock

Subiectul I

Cerințe
 

Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.

Rezolvare

1. O luptă precizată în sursa B este cea pentru Plevna.

2. O informație referitoare la acțiunile militare regăsită în sursa A este cea legată de aderarea lui Mihai Viteazul la Liga Sfântă și apoi atacarea turcilor din București în luna noiembrie a anului 1594, urmată de încercarea restabilirii graniței românești pe Dunăre prin luptele de la Giurgiu, Hârșov, Silistra, Brăila, Turtucaia și Nicopole: „În noiembrie 1594 a ridicat steagul libertății, atacând, mai întâi, turcii din București [...]; și-a extins apoi acțiunile războinice în vederea restabilirii hotarului Țării Românești pe Dunăre. Atacarea Giurgiului a fost urmată de distrugerea [...] Hârșovei și a Silistrei. [...] Concentrărilor de oști otomane în fortărețele de la Dunăre, domnul le-a răspuns printr-un atac simultan al principalelor întărituri: Brăila [...], Turtucaia și Nicopole.”

3. Un conducător al românilor la care se referă sursa A este Mihai Viteazul, iar cel la care se referă sursa B este Carol I.

4. Litera corespunzătoare sursei care susține că acțiunile unioniștilor au dus la întemeierea statului român modern este: A.

5. Cauza: „După cea de-a doua bătălie pentru Plevna [...] comandanții ruși și-au dat seama că aveau nevoie disperată de întăriri pentru a-și menține pozițiile și a-l împiedica pe inamic să întreprindă o contraofensivă majoră.”

Efectul: „Carol I a acceptat cererea lor urgentă pentru trimiterea de trupe, dar a pus condiția ca armata să-și aibă propria bază de operațiuni și comandă separată.”.

6. Două acțiuni militare la care au participat românii în secolele al XIV-lea – al XV-lea pot fi:

  • pentru secolul al XIV-lea

- Bătălia de la Rovine din anul 1394/1395, când românii conduși de Mircea cel Bătrân obțin victoria asupra turcilor conduși de Baiazid I.

  • pentru secolul al XV-lea

- Lupta de la Vaslui/Podul Înalt din anul 1475. Oastea română condusă de Ștefan cel Mare (1457-1504) a atras trupele otomane într-un loc strategic și le-a înfrânt.

- Lupta de la Valea Albă/Războieni din anul 1476, când, după înfrângerea suferită în anul anterior, otomanii conduși de Mehmed al II-lea pătrund în Moldova. Această bătălie se finalizează cu victoria otomanilor, însă aceștia nu o pot fructifica.

 - Atacul de noapte de la Târgoviște din anul 1462 când Vlad Țepeș invadează tabăra sultanului

7. O caracteristică a politicii promovate de România în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după evenimentel...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in