Sesiunea august
Subiectul I
Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.
Rezolvare
1. O luptă precizată în sursa B este cea pentru Plevna.
2. O informație referitoare la acțiunile militare regăsită în sursa A este cea legată de aderarea lui Mihai Viteazul la Liga Sfântă și apoi atacarea turcilor din București în luna noiembrie a anului 1594, urmată de încercarea restabilirii graniței românești pe Dunăre prin luptele de la Giurgiu, Hârșov, Silistra, Brăila, Turtucaia și Nicopole: „În noiembrie 1594 a ridicat steagul libertății, atacând, mai întâi, turcii din București [...]; și-a extins apoi acțiunile războinice în vederea restabilirii hotarului Țării Românești pe Dunăre. Atacarea Giurgiului a fost urmată de distrugerea [...] Hârșovei și a Silistrei. [...] Concentrărilor de oști otomane în fortărețele de la Dunăre, domnul le-a răspuns printr-un atac simultan al principalelor întărituri: Brăila [...], Turtucaia și Nicopole.”
3. Un conducător al românilor la care se referă sursa A este Mihai Viteazul, iar cel la care se referă sursa B este Carol I.
4. Litera corespunzătoare sursei care susține că acțiunile unioniștilor au dus la întemeierea statului român modern este: A.
5. Cauza: „După cea de-a doua bătălie pentru Plevna [...] comandanții ruși și-au dat seama că aveau nevoie disperată de întăriri pentru a-și menține pozițiile și a-l împiedica pe inamic să întreprindă o contraofensivă majoră.”
Efectul: „Carol I a acceptat cererea lor urgentă pentru trimiterea de trupe, dar a pus condiția ca armata să-și aibă propria bază de operațiuni și comandă separată.”.
6. Două acțiuni militare la care au participat românii în secolele al XIV-lea – al XV-lea pot fi:
- pentru secolul al XIV-lea
- Bătălia de la Rovine din anul 1394/1395, când românii conduși de Mircea cel Bătrân obțin victoria asupra turcilor conduși de Baiazid I.
- pentru secolul al XV-lea
- Lupta de la Vaslui/Podul Înalt din anul 1475. Oastea română condusă de Ștefan cel Mare (1457-1504) a atras trupele otomane într-un loc strategic și le-a înfrânt.
- Lupta de la Valea Albă/Războieni din anul 1476, când, după înfrângerea suferită în anul anterior, otomanii conduși de Mehmed al II-lea pătrund în Moldova. Această bătălie se finalizează cu victoria otomanilor, însă aceștia nu o pot fructifica.
- Atacul de noapte de la Târgoviște din anul 1462 când Vlad Țepeș invadează tabăra sultanului
7. O caracteristică a politicii promovate de România în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după evenimentel...