Lock

Ce trebuie să înveți?

Lock

Din această secțiune a ghidului poți afla care este programa examenului de bacalureat la istorie. De asemenea, pentru a fi cât mai bine pregătit pentru susținerea bacului, îți oferim sfaturi utile pentru înainte de examen, în timpul examenului și imediat după.

Sfaturi utile în timpul examenului

Chiar dacă nu ai învățat subiectul care îți pică la bac sau nu cunoști informațiile care ți se cer la o anumită cerință, nu face greșeala de a nu scrie nimic. Acordă-ți cinci minute pentru a-ți aduna gândurile, concentrează-te și scrie pe ciornă orice cuvânt, idee, an, personalitate care îți vine în gând și e legat de acel subiect. De exemplu, dacă ai de scris un eseu despre statul român în secolul al XIX-lea, încearcă să faci o corelație între diverși ani, evenimente și personalități istorice. Alexandru Ioan Cuza. Ce a făcut el? Ce a fost el? Domnitor, ales în două țări române. Care dintre ele? Transilvania a fost mult timp sub diferite popoare și imperii, atunci trebuie să fie Țara Românească și Moldova. Anul? După o revoluție și înainte de Războiul de independență. 1859. Iată, deja ai ce să scrii despre un eveniment.

Scrie tot ce-ți aduci aminte și încearcă să pui toate informațiile într-o ordine cronologică și logică. Să luăm de exemplu aceste trei evenimente care fac parte din procesul de modernizare al statului român în secolul al XIX-lea: unire, război de independență, revoluție. Pentru independență poate lupta un stat sau un teritoriu, deci războiul de independență a fost după unire. Revoluția se produce în vederea unei schimbări fundamentale în societate, politică, valori etc. O revoluție imediat după războiul de independență susținut de România nu ar avea sens, întrucât independența este o schimbare în bine, deci revoluția a avut loc înaintea unirii, aceasta fiind mai exact și una dintre cauzele evenimentului din 1859. Revoluție pentru schimbare în bine -> schimbarea în bine este Unirea-> un eveniment care să consolideze Unirea -> Războiul de independență. 

...

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in