Subiectul III

Primii pași în scrierea eseului

Subiectul al II-lea presupune scrierea unui eseu de aproximativ două pagini pe o temă dată. În eseu trebuie să acoperi cele 3-5 puncte menționate în cerință.

Înainte de a începe să scrii eseul, te sfătuim să încerci să îți amintești ce știi despre tema dată. De exemplu, în modelul de subiect pentru bacul din 2022 tema eseului este „politica internă din România postbelică”. Mai precis, te poți gândi la răspunsuri pentru fiecare punct din cadrul cerinței. Apoi îți poți nota pe ciornă cuvinte cheie pentru fiecare punct în parte. Cuvintele cheie pot fi ani, personalități istorice, evenimente sau idei scurte care îți vin în minte în legătură cu punctul respectiv. În acest mod te poți asigura că nu uiți nicio informație atunci când scrii efectiv eseul.

E important și ca eseul să aibă un fir logic. Încearcă să nu treci de la un punct la altul într-un mod abrupt în cadrul eseului, ci gândește-te prin ce informații istorice le poți lega. Trecerea de la rezolvarea unui punct la celălalt nu trebuie să fiu elaborată, ci cât mai la obiect și în conformitate cu tema dată. De asemenea, pentru ca eseul să fie logic, o tehnică utilă este să răspunzi la punctele cerinței în ordinea dată, deoarece ele sunt de cele mai multe ori deja în ordine cronologică.

Mulți elevi întâmpină dificultăți în a-și aminti ce au învățat despre tema dată. Dacă ți se întămplă asta la examen, nu trebuie să te panichezi. Acordă-ți 5 minute pentru a-ți face ordine în idei și străduiește-te să cauți o ordine logică a informațiilor și evenimentelor. Încearcă pe cât posibil să găsești o rezolvare la fiecare liniuță înainte de a te apuca să scrii eseul, deoarece este greu și inestetic să introduci un paragraf odată ce ai scris deja tot textul.

Structura

Un eseu trebuie să aibă o introducere, un cuprins și o concluzie. Pentru a obține punctajul maxim la Subiectul al III-lea, nu e suficient ca eseul tău să răspundă la cerință în mod corect, ci e nevoie și să fie structurat în mod corespunzător.

Introducere

Eseul începe cu introducerea. Îți recomandăm ca introducerea să aibă un paragraf scurt (3-4 fraze) în care oferi o imagine de ansamblu asupra temei eseului.  De asemenea, în introducere poți să definești conceptul din cerință în câteva idei. De exemplu, în cazul unui eseu despre Războiul Rece poți începe prin a defini ce înseamnă Războiul Rece.

În funcție de temă, introducerea poate să vizeze contextul internațional global sau din Europa, sau contextul intern din România. În general e cel mai indicat să menționezi în introducere contextul atât din Europa cât și din România, deoarece istoria României este strâns șegată de contextul internațioanl european. 

De exemplu, dacă tema vizează dezvoltarea statului român modern, introducerea poate să includă și informații despre contextul din Europa, pe lângă cele despre contextul din spațiul românesc, deoarece dezvoltarea statului român a fost posibilă și datorită contextului european de la acea vreme. 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in