Subiectul II

Ce conține Subiectul al II-lea?

Subiectul al II-lea al examenului de bacalaureat la istorie valorează 30 de puncte. Drept urmare, importanța sa este la fel de mare ca a Subiectului I și a Subiectului al III-lea.

În cadrul Subiectului al II-lea se dă un text cu conținut istoric pe baza căruia trebuie să răspunzi la 6 cerințe. Spre deosebire de Subiectul I, aici accentul este în principal pe identificarea exactă a informației din text. Astfel, majoritatea cerințelor conțin expresia „pe baza sursei date”, „precizat în sursa dată”, sau „la care se referă sursa dată”.

Este important să transcrii denumirile așa cum apar ele în text! 
De altfel, în momentul în care ai o cerință în care trebuie să menționezi/precizezi pe baza sursei date o anumită informație, trebuie să transcrii din text datele folosind ghilimele, așa cum apar în text.

Cerința 1: Menționarea unei informații din text

Prima cerință presupune în general numirea, menționarea sau precizarea unei informații anume pe care o regăsești exact în text. Informația poate să vizeze numele unei personalități istorice, numele unui spațiu istoric (de exemplu, un stat medieval), un eveniment anume (de exemplu, Primul Război Mondial) etc.

Pentru a da răspunsul corect, e foare important să recitești textul dat. De cele mai multe ori, cerința este formulată în așa fel încât să îți dea indicii clare care să te ajute să identifici foarte ușor răspunsul în text.

De asemenea, pentru a obține puctajul maxim, este foarte important să scrii informația așa cum apare ea în text, chiar dacă tu ai învățat s-o scrii altfel la școală.

Cerința 2: Precizarea unei informații pe baza sursei date

Cerința 2 presupune precizarea, pe baza sursei date sau din sursa dată, a unei informații. În mod tipic, cerința 2 presupune precizarea unui secol la care face referire textul dat. De exemplu, în cadrul modelului de subiect pentru bacul din 2022 s-a cerut precizarea secolului la care se referă sursa dată. Cum în sursa dată au fost menționați anii 1658 și diverse perioade precum 1632-1654 și 1634-1653, răspunsul corect este secolul al XVII-lea.

Dacă vrei să înțelegi mai bine cum să identifici secolele, accesează acest link.

De reținut că e de asemenea posibil să se ceară să identifici altă informație decât secolele. Cu toate acestea, dacă ...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in