Subiectul I

Ce conține Subiectul I?

În cadrul subiectului I vei avea două texte cu caracter istoric, asemănătoare, pe o anumită temă. Pe baza acestor texte, trebuie să răspunzi unei serii de cerințe (de obicei 7 cerințe). 

În rezolvarea primelor 5 cerințe ale acestui subiect, concentrarea, citirea și recitirea textului sunt foarte importante. Răspunsurile sunt chiar în text, deci rezolvarea lor este foarte ușoară. Cu toate acestea, la cele mai ușoare subiecte este și cel mai ușor de greșit. Concentrarea și atenția trebuie împărțite în mod egal pentru toate punctele, indiferent de gradul lor de dificultate.

Așadar, acordă-ți timp să citești chiar de trei sau patru ori cele două texte, pentru a fi sigur că ai identificat corect informația. Poți sublinia direct pe foaia cu cerințe informațiile, având în vedere că aceasta va rămâne la tine. În felul acesta te vei organiza mai ușor. 

Cerințele 6 și 7 îți cer de obicei să menționezi și să prezinți informații care nu sunt în text și se presupune că le-ai învățat. Chiar dacă nu posezi informații detaliate despre acele evenimente, încearcă pe cât posibil să scrii ceva la aceste cerințe pentru că sunt șanse foarte mari să fii punctat, chiar dacă nu cu punctaj maxim.

Cerința 1: Menționarea/numirea unei informații din sursa A sau sursa B

  • Incepe prin a citi cu atenție ambele texte (sursa A și sursa B) din cadrul Subiectului I.
  • Citește apoi cerința 1.
  • Recitește textul la care face referire cerința 1, având în minte cerința 1.
  • Identifică în text informația cerută la cerința 1.

Dacă cerința nu conține termeni cheie

Uneori, cerința 1 este formulată general și nu conține termeni cheie care să îți indice răspunsul corect. De exemplu, cerința 1 de la simularea la istorie din 2021 nu a conținut termeni care să se regăsească cuvânt cu cuvânt în text:

Numiţi formațiunea politică precizată în sursa B.

Mai precis, nu este prezentă formularea „formațiune politică” în sursa B. Însă, asta nu înseamnă că sursa B nu face referire la o formațiune politică, ci doar...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in