Comentariu

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „La patrie” este important să menționezi apartenența la un anumit curent literar, precum și data primei publicări (și titlul volumului în care textul a apărut pentru prima dată, dacă îl cunoști). De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la  început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

„La patrie” este titlul unei poezii patriotice, al cărei autor este Gheorghe Asachi. Scriitorul a avut, de-a lung…

...

Tema 

O analiză completă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei patriotice „La patrie”, este vorba cu precădere despre tema trecutului istoric al poporului român.

Exemplu

Tema operei este reprezentată de trecutul istoric al poporului român, accentul căzând pe originile romane ale acestuia. Rădăcinile dacice nu sunt uitate, autorul numindu-i pe con…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului operei ținând cont de structura sa, și adăugând, pe alocuri, elemente preluate din text. Astfel, în redactarea acestui comentariu vei stabili cu atenție ideile-cheie ale poeziei, adăugând, pe alocuri, secvențe din text, pentru a exemplifica cele scrise.

Exemplu

Poezia „La patrie”, de Gheorghe Asachi, cuprinde trei strofe de lungimi diferite. Astfel, prima strofă este cea mai lungă, fiind constituită din paisprezece versuri, cea de-a doua strofă are șase versuri, iar ultima, douăsprezece.
[...]
Prima strofă debutează brusc, cu expresia directă a dorinței eului liric de a regăsi unitatea națională și sentimentul armoniei între conaționalii săi…

...

Apartenența la clasicism

Înainte de a formula demonstrația cum că o anume operă literară aparține clasicismului, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestui curent literar. Pe scurt, la nivel global, clasicismul reprezintă o atitudine estetică a cărui caracteristică principală presupune observarea fenomenelor în contextul universal, precum și reunirea lor într-un sistem armonios, corespunzător ideilor general acceptate de „frumos”. Clasicismul implică acordul cu normele raționale, care impun tipologii-model, idealuri și aspirația către perfecțiune. 

Exemplu

Apărut în timpul secolului al XVII-lea în Franța și extins mai apoi în întreaga Europă, clasicismul reprezintă o atitudine estetică fundamentală ce presupune observa…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in