Rezumat

Poemul „Rapsodii de toamnă” a fost scris de George Topîrceanu, un poet, prozator și publicist român. Opera este inclusă în volumul „Balade vesele şi triste”, apărut în anul 1916. Opera aparține genului liric, prima parte a acesteia corespunzând speciei pastelului (întrucât prezintă un tablou din natură), în timp ce, spre final, poemul se apropie mai degrabă de specia elegiei, fiindcă tonalitatea umoristică de dinainte devine melancolică și tristă.

Tema operei este reprezentată de natură, și mai ales de schimbările petrecute în cadrul acesteia odată cu sosirea toamnei. Poemul înfățișează lumea păsărilor, a animalelor, a insectelor și a plantelor asemenea unei societăți, necuvântătoarele fiind asemănate cu ființele umane. Astfel, la auzul veștii despre anticiparea venirii toamnei, natura întreagă se neliniștește, plantele și insectele fiind personificate în cadrul unei analize sociale realizate cu ajutorul analogiilor. 

Poemul este structurat în cinci tablouri, fiecare dintre acestea înfățișând un segment diferit al lumii necuvântătoarelor. Astfel, primul tablou prezintă începutul unui …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in