Comentariu

...

Tema

O analiză completă a oricărui text literar conține în mod obligatoriu informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poemului „Rapsodii de primăvară”, tema abordată este cea a naturii, deși unele elemente ale naturii redau imagini ce aparțin vieții sociale a ființelor umane. 

Exemplu

Tema principală a poemului intitulat „Rapsodii de primăvară” este reprezentată de natură. Astfel, eul liric se oprește asupra universului necuvântătoarelor, observând similitudini între acesta și lumea oameni…

...

Interpretarea versurilor

Recomandăm realizarea comentariului poeziei ținând cont de cerințele enumerate în subiectul de examen. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de fiecare cerință în parte, verificând cu atenție la sfârșit dacă rezolvarea este completă. Nu uita că, în cazul poeziei „Rapsodii de primăvară”, trebuie să comentezi fiecare secvență poetică în parte. Ar fi ideal să reții anumite secvențe din text, pentru a le utiliza ca exemple pe parcursul argumentării fiecărei idei. Este important nu doar să enumerăm anumite trăsături ale textului studiat, dar să și demonstrăm prin scurte citate validitatea argumentelor noastre.

Exemplu

Poemul „Rapsodii de primăvară” se împarte în trei tablouri distincte. Primul tablou înfățișează crângul „adormit”, trezit, ca printr-o minune, de sosirea primelor semne ale primăverii. Astfel, în pădure apar păsările („Stol bălai/ De îngerași”) și florile („Cu alai/ De toporaș…

...

Figuri de stil

Limbajul utilizat de George Topârceanu în versurile poeziei „Rapsodii de primăvară” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă prin intermediul imaginilor artistice, create cu ajutorul figurilor de stil. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.

Exemplu

În „Rapsodii de primăvară”, Topărceanu utilizează imagini artistice, menite să intensifice expre…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in