Rezumat

Accesând acest material vei găsi un rezumat amplu al baladei culte „Pașa Hassan” de George Coșbuc. Profesorii noștri de limba și literatura română vin în ajutorul tău și te ajută să îți amintești în detaliu expozițiunea, care sunt evenimentele care declanșează intriga, cum se desfășoară acțiunea și care este punctul culminant, dar și care este deznodământul baladei.

„Balada se constituie din douăsprezece strofe a câte șase versuri fiecare, iar acțiunea acesteia poate fi împărțită pe momentele subiectului. Așadar, în prima strofă regăsim expozițiunea, care dezvăluie contextul în care se desfășoară acțiunea: o parte din personaje, precum și faptul că are loc o luptă între două armate («oștirea păgână» și «oștirea română»). Mihai Viteazul este înfățișat drept un personaj impunător, fiind prezentat în postură ecvestră, «călare». Aceasta contribuie la crearea unei imagini maiestuoase, semețe, amintind de modalitatea în care privim călăreții (de jos în sus), percepția receptorului fiind astfel modelată de către Coșbuc. Metafora referitoare la sabie («cu fulgeru-n mână») creează impresia cum că Mihai ar deține puteri supranaturale, subjugând chiar și forțele naturii. La vederea domnitorului, armata rivală este intimidată («În lături s-azvârle mulţimea păgână/ Căci vodă o-mparte, cărare făcând»).

Cea de-a doua strofă completează antiteza dintre cele două oștiri, întrucât la imaginea precedentă a avântului eroic al oștirii române se adaugă cea a oastei turcești, dezorganizate și agitate («Turcimea-nvrăjbită se rupe deolaltă»).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in