Operă epică

Ai studiat balada cultă „Pașa Hassan” de George Coșbuc, iar acum trebuie să demonstrezi că este o operă epică? Profesorii noștri de limba și literatura română vin în ajutorul tău și îți pun la dispoziție un material în care vei găsi o definiție a operei epice și caracteristicile acesteia, dar și argumentele pentru care balada „Pașa Hassan” poate fi inclusă în această categorie. 

„Întrucât Pașa Hassan se definește drept operă epică, modul de expunere predominant în cadrul acestei lucrări este narațiunea. Aceasta este însoțită de descriere («Sălbaticul vodă e-n zale şi-n fier/ Şi zalele-i zuruie crunte,/ Gigantică poart-o cupolă pe frunte,/ Şi vorba-i e tunet, răsufletul ger,/ Iar barba din stânga-i ajunge la cer,/ Şi vodă-i un munte») și, pe alocuri, de dialog (replicile lui Mihai Viteazul, în încercarea de a comunica cu pașa: «Stai, paşă, o vorbă de-aproape să-ţi spun/ Că nu te-am găsit nicăierea»).

Într-o operă epică sunt mereu prezente personaje ce iau parte la acțiunea acesteia. În balada Pașa Hassan există doar două personaje relevante (Pașa Hassan și Mihai Viteazul), precum și două personaje colective (oștirile) și Mihnea Turcitul, care își trădase țara, alăturându-se turcilor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in