Fișă de lectură

Această fișă de lectură a operei „Pașa Hassan” de George Coșbuc îți va fi de mare ajutor pentru a-ți reaminti și pentru a reține detaliile importante ale baladei. Accesând-o vei găsi informații legate de viața și opera autorului, vei afla ce semnificaă titlul și care este tema baladei, dar și care sunt cele mai importante personaje care iau parte la acțiune și un scurt rezumat.

....

Alte opere ale autorului: „Moartea lui Fulger”, „Nunta Zamfirei”, „Nuntă în codru”, „Mama”, „Vântul”, „În miezul verii”, „Sosirea rândunicii”.

Date despre operă: Balada cultă „Pașa Hassan” datează din anul 1885 și a fost publicată pentru prima dată în revista „Vatra”, nouă ani mai târziu, în 1894. George Coșbuc a inclus-o apoi în volumul său intitulat „Cântece de vitejie”, întrucât opera surprinde un episod din bătălia de la Călugăreni, din 1595. Sursa de inspirație pentru această baladă a fost o cronică atribuită lui Constantin Căpitanul și publicată apoi de către Nicolae Bălcescu în revista „Magazin istoric pentru Dacia”.

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: Romantism

Specia literară: Baladă cultă

Semnificația titlului: Titlul baladei este sugestiv pentru contextul în care este realizat portretul lui Mihai Viteazul. Deși nu Pașa Hassan este personajul principal al baladei, Mihai Viteazul este caracterizat prin antiteză cu liderul otoman, întrucât opera prezintă confruntarea dintre cei doi.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in