Balada cultă

Dacă ai studiat balada cultă „Pașa Hassan” și ai primit cerința de a demonstra apartenența la specie a acestui text, materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română îți va fi de mare ajutor întrucât conține toate argumentele pe care trebuie să le incluzi în eseul tău. Spre exemplu, aici vei găsi definiția baladei și care sunt trăsăturile unei opere epice, vei afla ce surse de inspirație a folosit autorul, și vei putea citi și cele mai importante secvențe ale acțiunii. 

Balada prezintă un aspect aparținând trecutului istoric al României, ilustrând un moment de glorie din cadrul unei bătălii. Realul se îmbină cu imaginarul, trăsătură specifică baladelor, fie ele populare sau culte. Astfel, textul este inspirat din opera «Românii subt Mihai Voievod Viteazul», încorporând aspecte veridice din trecut, precum bătăliile româno-turce și pe însuși Mihai Viteazul, un personaj real. Acest personaj dobândește, însă, însușiri specifice eroilor legendari, aparținând de domeniul fantasticului. Acest fapt este sugerat prin intermediul figurilor de stil (hiperbole: «Gigantică poart-o cupolă pe frunte», «Și vodă-i un munte»; comparații: «ca lupu-ntre oi», «ca volbura toamnei»).

Versificația acestei balade contribuie la zugrăvirea unui episod glorios din istoria românilor. Aceasta se observă în versurile lungi, a câte unsprezece, respectiv nouă silabe, completate de versul scurt cu rol de concluzie la sfârșitul fiecărei strofe.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in