Baladă cultă

Ai studiat textul Nunta Zamfirei de George Coșbuc, iar printre temele primite la școală este și aceea de a demonstra că opera este o baladă cultă? Accesând materialul următor vei vedea cum trebuie să îți structurezi eseul și care sunt principalele argumente care demonstrează că textul este o baladă cultă. 

„O altă caracteristică ce înscrie textul de față în categoria baladei culte este abundența mijloacelor stilistice prezentă în cadrul acestuia. Pe parcursul textului se întâlnesc epitete («prinţ frumos şi tinerel», «Voinicii cai», «principi falnici şi-ndrăzneţi»), metafore («multului rotund»), personificări («soarele mirat stă-n loc») și hiperbole («Un râu de vin!»). Prinții sunt descriși ca fiind «falnici și-ndrăzneți», cu haine care «clipeau de argint». Deși, aparent, este vorba de prinți și prințese din lumea întreagă, Coșbuc realizează o metaforă a tinerilor țărani români, îmbrăcați în port național.

Naratorul este obiectiv, rămânând în umbra personajelor, care își exprimă atitudinile relativ la cele întâmplate. Narațiunea este rectilinie și se realizează la persoana a treia, marcă a obiectivizării discursului liric.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in