Fișă de lectură

Cu ajutorul acestei fișe de lectură pentru opera „Moartea lui Gelu” de George Coșbuc vei afla ca textul este o baladă cultă care aparține romantismului și are ca temă lupta pentru apărarea națiunii în contextul statutului istoric al poporului român. De asemenea, aici vei găsi informații legate de versificație, semnificația titlului sau personajele care iau parte la acțiune. 

....

Alte opere ale autorului: „Moartea lui Fulger”, „Nunta Zamfirei”, „Nuntă în codru”, „Mama”, „Vântul”, „În miezul verii”, „Sosirea rândunicii”

Genul literar: Genul epic

Curentul literar: romantism

Specia literară: Baladă cultă

Semnificația titlului: Titlul baladei se află în strânsă legătură cu subiectul acesteia. Astfel, titlul denumește episodul descris în cadrul operei: moartea lentă și agonizantă a ostașului român Gelu. Numele protagonistului amintește de primul voievod atestat al Transilvaniei, care a fost prins şi ucis într-un atac neașteptat al maghiarilor. Așadar, balada devine o adevărată pledoarie pentru apărarea ființei și a valorilor naționale.

Versificația: Versificația face trimitere la creațiile populare românești. Astfel, versurile lungi, a câte nouă silabe, sunt completate de versul scurt, de șase silabe.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in