Comentariu pe strofe

Un comentariu pe strofe al baladei Moartea lui Fulger te va ajuta să îți reamintești ce se petrece în fiecare dintre cele patru secvențe în care poate fi structurat textul. În felul acesta îți vei aminti cu exactitate ceremonialul înmormântării și vei înțelege mesajul profund pe care îl transmite George Coșbuc.

„Din punct de vedere structural, Moartea lui Fulger este alcătuită din patruzeci de strofe a câte șase versuri. Balada se poate împărți în patru secvențe, după cum urmează: prima secvență (strofele 1-3) ilustrează sosirea solului ce vestește moartea lui Fulger, a doua secvență (strofele 4-16) reprezintă exprimarea durerii resimțite de către cei apropiați la primirea acestei vești. Cea de-a treia secvență (strofele 17-19) cuprinde ceremonialul funerar, iar ultima secvență (strofele 19-40) prezintă schimbul de replici dintre mamă și bătrânul sfetnic, schimb ce constituie o meditație asupra morții.

Așadar, poezia se deschide cu o strofă de tip prolog, ce pregătește cititorul pentru trista veste a morții lui Fulger, tânăr de viță nobilă, care tocmai își pierduse viața în luptă. Trupul său este adus de către un sol («El duce regelui răspuns/ Din tabără. Şi ţine-ascuns/ Sub straiul picurând de ploi/ Pe cel mai bun dintre eroi [...] Pe Fulger mort!»).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in