Baladă cultă

Pentru a putea demonstra că Moartea lui Fulger este o baladă cultă trebuie să cunoști care sunt caracteristicile acestei specii literare și să înțelegi cum sunt ele evidențiate în textul scris de George Coșbuc. Citind eseul în întregime vei găsi suficiente indicii care te vor ajuta să înțelegi de ce Moarta lui Fulger este considerată o baladă, dar te vor ajuta și îți structurezi propriul material.

Acțiunea se desfășoară pe un fond tipic legendelor și basmelor, într-un regat, personajele fiind relativ puține la număr: regele și regina, bătrânul sfetnic, mesagerul, oamenii prezenți la înmormântare (personaj colectiv). Balada se deschide cu o strofă de tip prolog ce pregătește cititorul pentru trista veste a morții lui Fulger, tânăr de viță nobilă, care tocmai își pierduse viața în luptă. Trupul său este adus de către un sol, care are trista datorie a transmiterii acestei vești celor apropiați tânărului. Așadar, personajele baladei se află într-un moment-limită al existenței lor, confruntându-se cu moartea lui Fulger. Textul poate fi definit și drept baladă de tip familial, întrucât drama centrală se manifestă în cadrul familiei regelui.

La rândul său, Fulger poate fi și el considerat un personaj, deși în momentul începerii baladei, acesta era deja mort. Cu toate acestea, el este învingător în plan etic, deși nu se poate spune același lucru despre el în plan fizic.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in