Comentariu pe strofe

Comentariul pe strofe al poeziei Mânioasă este conceput asemenea unui rezumat și conține interpretarea celor mai semnificative imagini artistice și figuri de stil ale poeziei scrise de George Coșbuc pentru ca ție să îți fie mai ușor să înțelegi viziunea autorului și ceea ce el a vrut să transmită cititorilor. 

George Coșbuc este unul dintre poeții care și-au dedicat opera surprinderii spiritului românesc și a erosului țărănesc, originar. Una dintre poeziile ce reflectă cel mai bine înclinația autorului pentru teme de inspirație rurală, folclorică este idila „Mânioasă”. Poezia a apărut pentru prima dată în revista Tribuna, în anul 1889, fiind ulterior inclusă în volumul „Balade și idile” publicat în 1893. 

Tema poeziei este aceea a iubirii rurale, a jocului dintre un iubit și iubită și a misterului feminin. Titlul său alcătuit dintr-un adjectiv la genul feminin, reprezintă elementul intrigant al poemului, și anume supărarea inexplicabilă pentru tânăr, a iubitei sale, Lina. Încercarea eului liric de a înțelege cauzele mâniei iubitei sale este relatată în trei episoade ce au loc în cele trei mome…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in