George Coșbuc
George Coșbuc a fost un poet și critic literar român, originar din Transilvania. S-a născut în data de 20 septembrie 1866, în satul Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud. Astăzi, satul poartă numele scriitorului.
George Coșbuc | Opere | Materiale Liceunet
- Mânioasă
- Moartea lui Fulger
- Pașa Hassan
- Moartea lui Gelu
- Nunta Zamfirei
George Coșbuc | Opere
- Blestem de mamă, 188
- Pe pământul turcului, 1885
- Fata craiului din cetini, 1886
- Draga mamei, 1886
- Fulger, 1887
- Balade și idile, 1893
- Fire de tort, 1896
- Războiul nostru pentru neatârnare, 1899
- Povestea unei coroane de oțel, 1899
- Din țara Basarabilor, 1901
- Ziarul unui pierde-vară, 1902;
- Dintr-ale neamului nostru, 1903
- Cântece de vitejie, 1904
- Superstițiunile păgubitoare ale poporului nostru, 1909
- Balade, 1913
- Drumul iubirii, 1916
- Povești în versuri, 1921
- Poezii alese, 1952
- Poezii, I-II, 1953
- Despre literatură și limbă, 1960
- Versuri, 1961
George Coșbuc | Date despre autor
Coșbuc este considerat a fi un autor clasic al literaturii române, precum și un autor canonic, ale cărui opere nu lipsesc din manualele școlare nici în ziua de azi. A desfășurat un proces de iluminare a țăranilor și este un precursor al mișcării poporaniste. Tehnician desăvârșit al prozodiei, s-a remarcat și prin utilizarea unei game foarte variate de picioare metrice și de ritmuri. A tradus opere remarcabile ce aparțin literaturii universale, adaptând prin localizare la mediul țărănesc „Eneida” și „Odiseea”. De asemenea, Coșbuc a introdus specii ale poeziei orientale (cum ar fi gazelul) în literatura română. Toate aceste calități îl recomandă pentru titlul de autor clasic, dar cea mai importantă contribuție atribuită lui Coșbuc a fost aceea de a evidenția partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.
Coșbuc însuși povestește despre începuturile sale literare: „Cea dintâi poezie am publicat-o la vârsta de 15 ani într-o foaie pedagogică din Ardeal. N-o mai am și nici nu știu ce era, însa îmi amintesc ca a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de încercări prin toate foile ardelenești”.
Publică la revista din Gherla „Cărțile săteanului român”, tipărind și în publicația „Tribuna” povești și basme versificate. Din vara anului 1887, George Coșbuc începe să lucreze ca redactor la „Tribuna”, la inițiativa lui Ioan Slavici. Când „Tribuna” începe a lucra în pierdere, Titu Maiorescu îl cheamă pe Coșbuc la București, tot la inițiativa lui Slavici, care îl sprijinea pe tânărul poet.
În data de 28 martie 1902, Ministerul Instrucțiunii Publice și al Cultelor îl desemnează șef de birou, creat prin bugetul administrației Casei Școalelor. La București, George Coșbuc a mai făcut parte și din conducerea revistelor „Vatra” (1894), „Foaie interesantă” (1897), „Sămănătorul” (1901) și „Viața literară”. După moartea prematură a fiului său, Alexandru, Coșbuc rărește semnificativ activitatea sa literară.
Scriitorul s-a stins din viață în data de 9 mai 1918, la București.

George Coșbuc / Domeniul public
- Iarna pe uliță de George CoșbucLimba și literatura română
Iarna pe uliță este una dintre cele mai cunoscute poezii semnate de George Coșbuc. Opera a fost publicată pentru întâia oară în anul 1896, în numărul 16 al revistei „Vatra”, iar apoi, în același ani, (…)
- În zoriLimba și literatura română
În zori este o poezie scrisă de George Coșbuc și publicată pentru prima oară în anul 1902, în volumul intitulat „Ziarul unui pierde-vară”. Opera se încadrează în categoria pastelurilor și are ca temă (…)
- MânioasăLimba și literatura română
Poezia Mânioasă este o creație a poetului George Coșbuc și a fost publicată pentru prima dată în anul 1880 în revista Tribuna, iar apoi a fost inclusă în volumul „Balade și idile”, publicat în anul 18 (…)
- Moartea lui FulgerLimba și literatura română
Moartea lui Fulger este o poezia care îi aparține lui George Coșbuc și care a fost publicată pentru prima dată în anul 1893, în volumul „Balade și idile”. La fel ca alte text ale lui George Coșbuc, ba (…)
- Moartea lui GeluLimba și literatura română
Moartea lui Gelu este o balada cultă scrisă de către George Coșbuc și care prezintă evenimente petrecute în istoria poporului român. Tema principală a baladei este lupta pentru apărarea ființei națion (…)
- Noi vrem pământ de George CoșbucLimba și literatura română
Noi vrem pământ este o poezie scrisă de George Coșbuc și publicată în anul 1894, în numărul 3 al revistei „Vatra”. Ulterior, textul a fost inclus în volumul „Fire de tort”, publicat în anul 1896. Tema (…)
- Nu te-ai priceputLimba și literatura română
Nu te-ai priceput este o poezie scrisă de către George Coșbuc și publicată pentru oară în anul 1889, în ziarul „Tribuna” din Sibiu, iar apoi inclusă în volumul „Balade și idile”, apărut în anul 1893. (…)
- Numai unaLimba și literatura română
Poezia Numai una aparține poetului George Coșbuc, fiind publicată pentru prima dată în anul 1889, în revista Tribuna, iar ulterior inclusă în volumul „Balada și ideile”. Poezia face parte din specia i (…)
- Nunta ZamfireiLimba și literatura română
Nunta Zamfirei este o baladă cultă care îl are drept autor pe George Coșbuc și care a fost publicată pentru prima dată în anul 1889, în „Tribuna din Sibiu”. Cu toate că opera este structurată în versu (…)
- O scrisoare de la Muselim SeloLimba și literatura română
Poezia O scrisoare de la Muselim Selo, de George Coșbuc, face parte din volumul intitulat „Cântece de vitejie” și publicat în anul 1901. Volumul cuprinde poezii cu teme patriotice, legate de lupta pen (…)
- Pastel de George CoșbucLimba și literatura română
Pastel este o poezie scrisă de George Bacovia și publicată pentru întâia oară în în revista „Pagini literare” în anul 1899. Ulterior, textul a fost inclus într-un volum de versuri prin care se realize (…)
- Pașa HassanLimba și literatura română
Pașa Hassan este o baladă cultă care a fost scrisă în anul 1885, însă a fost publicată pentru prima dată abia nouă ani mai târziu, în 1895, în revista „Vatra”. În 1905, poezia a fost inclusă în volumu (…)
- Patria românăLimba și literatura română
Patria română este o poezie care îi aparține lui George Coșbuc, fiind publicată pentru prima dată în anul 1908, în revista „Albina”. Opera este o odă patriotică, eul liric manifestându-și sentimentele (…)
- Scara de George CoșbucLimba și literatura română
Scara este o poezie care aparține poetului George Coșbuc și care a fost publicată pentru întâia oară în anul 1895, iar un an mai târziu a fost inclusă în volumul denumit „Fire de tort”. Opera are drep (…)
- SpinulLimba și literatura română
Spinul este o poezie al cărei autor este George Coșbuc, unul dintre cei mai de seamă poeți români. Opera face parte din volumul intitulat „Balade și idile”, ilustrând farmecul ideilor autorului prin s (…)
- Vara de George CoșbucLimba și literatura română
Poezia Vara de George Coșbuc, face parte din volumul intitulat „Balade si idile”, publicat pentru prima dată în anul 1883. Opera de față ocupă un loc deosebit în cadrul operei lui Coșbuc, fiind una di (…)