Lock

Rezumat pe capitole

Lock

Capitolul I

Acțiunea debutează în luna iulie a anului 1909. Felix Sima, tânăr student, sosește în casa unchiului și tutorelui său, Costache Giurgiuveanu. Acolo, el o cunoaște pe Otilia, aflată și ea sub protecția lui Giurgiuveanu, care, deși își luase rolul de tată al fetei, nu o adoptase încă din punct de vedere legal. Felix începe să dezvolte sentimente romantice pentru Otilia.

Când Felix sosește, membrii familiei se află în mijlocul unui joc de table. Tânărul, rămas orfan încă de mic, face cunoștință cu familia destul de numeroasă: Aglae Tulea (sora lui moș Costache și soția lui Simon Tulea), Aurica Tulea (fiica Aglaei) și pe Pascalopol, prieten de familie și moșier înstărit, interesat de Otilia.

Capitolul II

A doua zi, Felix se trezește și o cunoaște pe Marina, servitoarea casei. Moș Costache îi cere bani împrumut lui Felix, în ciuda faptului că nu avea nevoie, dar suferea de zgârcenie, precum și de patima economisirii, amintind puțin de Hagi Tudose. Otilia se opune vehement, declarând că nu putea accepta ca tatăl să ceară bani de la „verișorul” ei.

După ce-i cântă la pian lui Felix, care se îndrăgostește treptat de ea, cei doi privesc fotografii vechi de familie. Apoi, Otilia îi povestește despre fiecare membru al familiei, cu neajunsurile și calitățile aferente. Aglae și Aurelia îl roagă pe Felix să-l mediteze pe Titi, fiul mătușii lui.

Capitolul III

Aflăm mai multe despre Simion Tulea, iar Otilia îi spune lui Felix despre comportamentul îndoielnic al „clanului” Tulea. Aurelia îl invită pe Felix s-o viziteze și profită de ocazie pentru a-i vorbi urât despre Otilia, pe care o invidiază nespus de mult. 

Meditarea lui Titi este o adevărată provocare, întrucât băiatul nu este deloc interesat de lecții, iar picturile sale și ale tatălui sunt cel puțin mediocre, întrucât sunt copii ale altor tablouri. Aurica își dorește să se mărite și speră ca Felix să fie viitorul ei soț, însă tânărul este dezinteresat, având sentimente pentru Otilia.

Capitolul IV

Pe măsură ce timpul trece, Felix se obișnuiește cu noua lui casă. Când are nevoie de bani, îi cere lui moș Costache, însă acesta nu-i onorează niciodată cererile, fiind foarte zgârcit. Primește, însă, ajutor financiar de la Otilia ori de câte ori are nevoie.

Pascalopol îi invită la el acasă pe Felix și Otilia. În ciuda resentimentelor provocate lui Felix de interesul lui Pascalopol pentru tânăra fată, băiatul își dă seama că moșierul nu era deloc un om rău și începe să-l simpatizeze.

Capitolul V

Sosesc Olimpia (cealaltă fiică a Aglaei) și Stănică Rațiu. Cei doi formează un cuplu, nefiind, însă, căsătoriți. Situația i se „da...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in