Lock

Rezumat

Lock

Un rezumat amplu al romanului Enigma Otiliei de George Călinescu te va ajuta să îți amintești întâmplările prin care trec cele două personaje centrale ale romanului, Felix și Otilia, dar și interacțiunile acestora cu personajele secundare.

„Enigma Otiliei”, lucrare publicată de către George Călinescu în perioada interbelică, reprezintă un roman obiectiv, modern, de tip balzacian, acesta având la bază crezul autorului: „literatura trebuie să fie în legătură directă cu sufletul uman”. Tema iubirii, mentalitatea epocii și forța distrugătoare a banului, precum și ideea paternității sunt puse în lumină într-un mod inedit, cu ajutorul tehnicilor moderne utilizate de autor. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul realist al romanului scris de Călinescu, dar și de analiza psihologică a personajelor din Enigma Otiliei.

Prezentat încă din primul capitol al romanului, Felix Sima este un orfan încredințat de către Iosif Sima lui Costache Giurgiuveanu, «unchiul» său. Moș Costache devine tutorele personajului care, sosit în București, urmează cursurile Facultății de Medicină. Ajuns în casa lui Costache Giurgiuveanu îi cunoaște pe membrii familiei: sora lui moș Costache, Aglae, soțul ei, Simion, copiii acestora – Titi, Aurica, Olimpia –, Stănică Rațiu – soțul Olimpiei – și Leonida Pascalopol, un moșier înstărit, prieten cu Moș Costache. O cunoaște și pe Otilia, fiica vitregă a lui moș Costache și ajunge să fie captivat de ea. Îi mărturisește acesteia că o iubește, însă răspunsul primit nu este cel așteptat, Otilia făcând aluzie la bogăția lui Pascalopol: «iubirea e un cuvânt mare, dar apoi vezi că singură n-ajunge». Transformările lui Felix sunt evidente în urma pronunțării sentimentului de iubire: o iubește «pe Otilia, fără să poată determina conținutul acestui sentiment» și devine sentimental, romantic, imaginându-și cum «Otilia tremurând, îl strângea cu brațele ei subțiri de gât».

Citește tot rezumatul romanului Enigma Otiliei pentru o imagine de ansamblu asupra operei scrise de George Călinescu.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in