Momentele subiectului
În roman, narațiunea este o construcție formală sistematică, are o structură bine gândită de creator, un caracter cuprinzător, în care scenele de dialog alternează cu relatări care rezumă acțiunea. Romancierul controlează cu finețe structura, determinând modul în care cititorul receptează opera.
Critica analitică identifică trei elemente constitutive ale romanului care se determină reciproc: intriga, definită ca structură narativă, personajele care servesc intriga și cadrul cu o semnificație simbolică, denumit și atmosferă sau tonalitate. Se consideră că intriga presupune un conflict, esență a ficțiunii, pe care criticii l-au clasificat în patru categorii: omul împotriva lui însuși, a altor oameni, a societății și omul luptându-se cu natura. Intriga se compune din structuri narative mai mici (episoade, incidente) care sunt generate de conflict. Forster definește intriga ca fiind „romanul în aspectul său logic – intelectual”, dependentă de mistere care sunt soluționate ulterior. În raport cu intriga, cititorul se mișcă în lumi nerealizate, în timp ce romancierul nu are incertitudini (Forster). Structura narativă se încheie ciclic în partea finală, denumită deznodământ, care are rolul de a prezenta concluzii sau de a induce ideea unui final deschis.
Pe baza acestor considerente de ordin teoretic, vom încerca să surprindem cele mai importante momente ale subiectului în romanul Enigma Otiliei, pe care Călinescu l-a construit magistral, deseori criticii vorbind despre operă ca un metaroman: roman despre roman sau roman al romanului.
Expozițiunea
Primul capitol se constituie într-o amplă expozițiune, în care locul și timpul sunt indicate cu precizie: începutul lui iulie 1909, strada Antim. Descrierea cadrului și, mai târziu, a interioarelor e „o expresie a caracterului personajelor” (Wellek și Warren). Prin intermediul tânărului „de vreo optsprezece-nouăsprezece ani, îmbrăcat în uniformă de licean” facem cunoștință, pe rând, și cu celelalte personaje ale romanului: unchiul Costache și verișoara Otilia. Părăsirea momentului actual și întoarcerea în trecut ne dă posibilitatea de a afla cine este Felix Sima și care sunt împrejurările care îl aduc la București. Acceptat din a doua încercare în casa unchiului Costache, Felix ia contact cu mediul în care va pătrunde și își va cunoaște familia. Mai mult, încă de la început se prefigurează cauzele care duc la declanșarea conflictului, precum și relațiile dintre personaje (afecțiunea lui Pascalopol față de Otilia, ura Auricăi și a mamei acesteia față de Otilia). Aglae este personajul care dă glas și atra...