Lock

Fișă de lectură

Lock

Titlul operei literare: „Enigma Otiliei”

Autorul: George Călinescu

Date importante despre viața și activitatea autorului: George Călinescu (pe numele de la naștere: Gheorghe Vișan) a fost un critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române. Născut în data de 19 iunie 1899, la București, Călinescu este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu.

Romanele sale sunt de tip balzacian, de regulă obiective, relatate la persoana a treia. Simpatizant al ideologiei de stânga, Călinescu a aderat, după abdicarea regelui Mihai și instaurarea comunismului, la noua ideologie. În consecință, a călătorit în scop de documentare în Uniunea Sovietică, precum și în China comunistă („Am fost în China nouă”, 1953), publicându-și apoi impresiile de călătorie în aceste două volume.

În 1964, George Călinescu se îmbolnăvește, suferind de ciroză hepatică. La 12 martie 1965, acesta se stinge din viață, lăsând, însă, în urma sa o moștenire literară impresionantă.

Date despre operă: „Enigma Otiliei” este al doilea dintre cele patru romane scrise ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in