Tema și viziunea despre lume
Tema iubirii și prezentarea societății burgheze din Bucureștiul de la începutul secolului al XX-lea sunt două dintre temele majore ale romanului „Enigma Otiliei” de George Călinescu. Vei putea vedea cum sunt evidențiate acestea citind informațiile de pe această pagină. Tot de aici vei afla cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un roman studiat.
„Enigma Otiliei”, lucrare publicată de către George Călinescu în perioada interbelică, este un roman obiectiv care ilustrează viziunea despre lume și creație a autorului, aceasta având la bază următorul crez: „literatura trebuie să fie în legătură directă cu sufletul uman”. Pentru a înțelege viziunea despre lume a autorului și modul în care aceasta se oglindește în construcția temei și a subiectului este necesar să precizăm faptul că George Călinescu optează pentru un roman modern de tip balzacian, caracterizat prin autenticitate și spontaneitate. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul realist al romanului, dar și de analiza psihologică a personajelor.
Felix și Otilia formează unul dintre cuplurile care ocupă un loc central în roman și asigură verosimilitatea acestuia, autorul lăsând cititorii să recompună singuri imaginea de ansamblu a relației lor. Modul în care este conturată povestea lor de dragoste este unul extrem de original și în strânsă legătură cu viziunea despre ...