Tema și viziunea despre lume
Tema iubirii și prezentarea societății burgheze din Bucureștiul de la începutul secolului al XX-lea sunt două dintre temele majore ale romanului Enigma Otiliei de George Călinescu. Vei putea vedea cum sunt evidențiate acestea citind informațiile de pe această pagină. Tot de aici vei afla cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un roman studiat, primită de elevii de la profilul real la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului la Română din 2012. De asemenea, elevii de la profilul uman care au susținut sesiunea din august 2017 au avut această cerință.
„Viziunea modernă a autorului se concentrează în jurul celor două teme ale romanului: prezentarea unor aspecte din viața societății burgheze bucureștene de la începutul secolului al XX-lea și experiența iubirii, urmată de maturizarea sentimentală a lui Felix, acestea desfășurându-se paralel cu lupta pentru averea lui moș Costache și câștigarea moștenirii. Modernitatea constă, așadar, în influențele de tip balzacian conform cărora «zeul la care se închină toți este banul».
De asemenea, tehnica planurilor paralele ṣi tehnica detaliului sunt de factură modernă, cu ajutorul acestora personajele fiind prezentate cu minuțiozitate. Felix îṣi analizează sentimentele faţă de Otilia, tendința de a se autoanaliza şi intelectualitatea fiind trăsături definitorii ale personajului.”