Relația dintre două personaje

Urmărind relația dintre Felix și Otilia, cele două personaje reprezentative ale romanului „Enigma Otiliei” de George Călinescu își va fi mult mai ușor să înțelegi subiectul romanului și vei putea răspunde corect la cerința de la Bacalaureatul.

„Enigma Otiliei”, lucrare publicată de către George Călinescu în perioada interbelică, reprezintă un roman obiectiv, modern, de tip balzacian, acesta având la bază crezul autorului: „literatura trebuie să fie în legătură directă cu sufletul uman”. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul realist al romanului, dar și de analiza psihologică a personajelor. Felix Sima și Otilia Mărculescu sunt personaje principale ale romanului, construite cu ajutorul unor tehnici moderne care le asigură credibilitatea, autorul lăsând cititorii să recompună singuri imaginea de ansamblu a relației lor.

Felix și Otilia formează unul dintre cuplurile care ocupă un loc central în roman. Modul în care este conturată povestea lor de dragoste este unul extrem de original și în strânsă legătură cu viziunea despre lume și creație a scriitorului. Felix Sima, personaj martor la evenimentele petrecute, poartă o dragoste adolescentină pentru Otilia, iubirea lor stând sub semnul inocenței, dar și al raționalului. Astfel, perspectiva narativă este modernă, întrucât avem de-a face cu un narator omniscient, care relatează la persoana a III-a, însă există și un al doilea narator, Felix, martor al evenimente...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in