Relația dintre două personaje

Urmărind relația dintre Felix și Otilia, cele două personaje reprezentative ale romanului Enigma Otiliei de George Călinescu își va fi mult mai ușor să înțelegi subiectul romanului și vei putea răspunde corect la cerința de la Bacalaureatul la Limba Română din data de 29.08.2011 (sesiunea august-septembrie) (Redactează un eseu de două–trei pagini, în care să prezinți relația dintre două personaje într-un roman studiat).

Felix și Otilia formează unul dintre cuplurile care ocupă un loc central în roman. Modul în care este conturată povestea lor de dragoste este unul extrem de original şi în strânsă legătură cu viziunea despre lume şi creaţie a scriitorului. Felix Sima, personaj martor la evenimentele petrecute, poartă o dragoste adolescentină pentru Otilia, iubirea lor stând sub semnul inocenței, dar și al raționalului. Astfel, perspectiva narativă este modernă, întrucât avem de-a face cu un narator omniscient, care relatează la persoana a III-a, însă există și un al doilea narator, Felix, martor al evenimentelor, care realizează legătura dintre naratorul romanului și cititor.

Relația dintre Felix și Otilia ne este dezvăluită treptat, pornind de la informațiile oferite de către aceștia, dar și cu ajutorul notațiilor autorului. Prezentat încă din primul capitol al romanului, Felix Sima este un orfan încredințat de către Iosif Sima lui Costache Giurgiuveanu, «unchiul» său.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in