Particularități de construcție a unui personaj

Pentru a putea realiza portretul personajului principal, masculin al romanului Enigma Otiliei de George Călinescu va fi suficient să citești informațiile de pe această pagină. Vei vedea care sunt trăsăturile de caracter dominante ce reies din descrierea făcută de narator, prin autocaracterizare, dar și din interacțiunea cu celelalte personaje ale romanului. De asemenea, vei ști cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, formulare ce s-a regăsit din subiectul de rezervă de la sesiunea specială a Bacalaureatului din 26 mai 2014.

Personaj principal, masculin, Felix este participant la acțiune, dar și martor, fiind un personaj complex prin problematica pe care o propune. Astfel, perspectiva narativă este modernă, întrucât avem de-a face cu un narator omniscient, care relatează la persoana a III-a, însă există și un al doilea narator, Felix, martor al evenimentelor, care realizează legătura dintre naratorul romanului și cititor. Prezentat încă din primul capitol al romanului, Felix Sima este un orfan încredințat de către Iosif Sima lui Costache Giurgiuveanu, «unchiul» său. Moș Costache devine tutorele personajului care, ajuns în București, urmează cursurile Facultății de Medicină.

Trăsăturile lui Felix sunt evidenţiate atât prin metoda caracterizării directe, cât şi prin cea a caracterizării indirecte. Caracterizarea directă este realizată de către naratorul omniscient, acesta punând în lumină, prin tehnica detaliului, portretul fizic al personajului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in