Particularități de construcție a unui personaj

Particularități de construcție a personajului Felix

Pentru a putea realiza portretul personajului principal, masculin al romanului „Enigma Otiliei” de George Călinescu va fi suficient să citești informațiile de pe această pagină. Vei vedea care sunt trăsăturile de caracter dominante ce reies din descrierea făcută de narator, prin autocaracterizare, dar și din interacțiunea cu celelalte personaje ale romanului. De asemenea, vei ști cum să răspunzi la cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat.

„Enigma Otiliei”, lucrare publicată de către George Călinescu în perioada interbelică, reprezintă un roman obiectiv, modern, de tip balzacian, acesta având la bază crezul autorului: „literatura trebuie să fie în legătură directă cu sufletul uman”. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul realist al romanului, dar și de introspecție sau de analiza psihologică a personajelor. Felix Sima, personaj martor la evenimentele petrecute, poartă o dragoste adolescentină pentru Otilia, iubirea lor stând sub semnul inocenței, dar și al raționalului.

Personaj principal, masculin, Felix este participant la acțiune, dar și martor, fiind un personaj complex prin problematica pe care o propune. Astfel, perspectiva narativă este modernă, întrucât avem de-a face cu un narator omniscient, care relatează la persoana a III-a, însă există și un al doilea narator, Felix, …

...

Particularități de construcție a personajului Costache Giurgiuveanu

Enigma Otiliei este un roman de tip balzacian, obiectiv, realist și modern, scris de George Călinescu și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Opera prezintă societatea de începutul secolului al XX-lea, iar accentul este pus pe societatea burgheză, complet acaparată de puterea halucinantă a banului, care controlează relațiile interumane.

Personaj cu un rol deosebit de important în economia romanului, întrucât averea pe care o posedă, vânată de majoritatea personajelor, susține unul dintre firele narative principale ale romanului, Costache Giurgiuveanu este încadrabil în tipologia avarului. Direct sau indirect, acest personaj hotărăște destinul celorlalte personaje.

Caracterizarea directă, prin portretul demonstrativ în stil balzacian, oferă câteva date despre personaj care se vor confirma pe parcursul evoluției acestuia în acțiune: „Capul îi era atins de o calviție totală, și fața părea aproape spână și, din cauza aceasta, pătrată. Buzele îi erau întoarse în afară și galbene de prea mult fumat, acoperind numai doi dinți vizibili, ca niște așchii de os. Omul, a cărui vârstă desigur înaintată rămânea totuși incertă, zâmbea cu cei doi dinți, clipind rar și moale, întocmai ca bufnițele supărate de o lumină bruscă, …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in