Eseu
Textul pe care îl găsești pe această pagină este un eseu ce cuprinde informații esențiale referitoare la romanul „Enigma Otiliei”, semnat de George Călinescu. Acesta te va ajuta la rezolvarea corectă a subiectelor pentru examenul de Bacalaureat, întrucât opera se regăsește în programa concepută de către reprezentanții Ministerului Educației. Eseul conține date privind tema romanului, semnificația titlului, viziunea despre lume a autorului, elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă.
Multe alte detalii care te vor ajuta să scrii un eseu cât mai complex le examenul de Bacalaureat vei găsi citind următoarele materiale: tema și viziunea, particularitățile romanului, relația dintre două personaje sau particularități de construcție a unui personaj.
Eseu
Un susținător al necesității apariției unui roman de atmosferă modernă în literatura română, George Călinescu a scris „Enigma Otiliei”, al doilea dintre cele patru romane semnate de acesta. Cea dintâi publicare a romanului a avut loc în 1938, urmând ca adaptarea cinematografică să fie realizată în anul 1972, sub numele „Felix și Otilia”.
Inițial, romanul s-a numit „Părinții Otiliei”, titlul reprezentând o aluzie la felul în care fiecare personaj determină soarta fetei. De asemenea, „Părinții Otiliei” este un titlu ce pune accentul pe extinderea degradării relațiilor familiale asupra întregii societăți, care se degradează integral. Schimbarea titlului în „Enigma Otiliei” mută, însă, accentul pe misterul eternului feminin, simbolizat de Otilia. Comportamentul enigmatic al acesteia, împreună cu perspectivele subiective și numeroase din care este prezentat personajul, contribuie masiv la construirea misterului din jurul protagonistei.
Viziunea lui Călinescu se deduce din opera de față, întrucât acesta zugrăvește peisajul social din Bucureștiul de la începutul secolului al XX-lea. Atenția scriitorului se oprește îndeosebi asupra societății burgheze, complet acaparată de puterea halucinantă a banului, care controlează rel...