Lock

Comparație roman-film

Lock

Scris și publicat în 1938 de către George Călinescu, romanul „Enigma Otiliei” a fost ecranizat ulterior, în anul 1972. Filmul se numește „Felix și Otilia” și a fost realizat de către Studioul Cinematografic „București” și distribuit de „RomâniaFilm”. Cu aproape un deceniu înaintea lansării filmului, în 1963, Călinescu a făcut observații și însemnări pe marginea scenariului regizoral. Din nefericire, autorul a încetat din viață înainte de a-și putea vedea opera ecranizată.

În regia lui Iulian Mihu, filmul este realizat după un scenariu scris de Ioan Grigorescu. „Felix și Otilia” îi are drept actori în rolurile principale pe: Radu Boruzescu (Felix Sima), Julieta Szönyi (Otilia Mărculescu), Sergiu Nicolaescu (Leonida Pascalopol), Clody Bertola (Aglae Tulea) și Gheorghe Dinică (Stănică Rațiu). Actorii au fost apreciați pentru interpretările lor, iar Gheorghe Dinică s-a distins în mod deosebit, în rolul lui Stănică Rațiu.

Deși filmul respectă, în linii mari, acțiunea și personajele romanului, între cele două există și câteva diferențe notabile, începând cu titlul și continuând cu ordinea cronologică a evenimentelor. Comparativ cu ritmul în care se desfășoară evenimentele în carte, în film, timpul pare că se comprimă. E...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in