Lock

Comparație între Otilia și Ela

Lock

„Enigma Otiliei” și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sunt două romane scrise de George Călinescu, respectiv Camil Petrescu. Ambele sunt romane interbelice (primul a apărut în 1938, iar cel de-al doilea, în 1930), dar între ele există mari diferențe de stil. Aceste diferențe sunt reflectate și în personajele feminine ale celor două opere, construite diferit în vremuri și contexte similare.

Protagonista romanului „Enigma Otiliei” este Otilia, cea care dă și titlul operei, în timp ce, în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, personajul principal feminin este Ela, iubita și apoi soția lui Ștefan Gheorghidiu. Ambele povești de iubire eșuează, deși acest lucru se întâmplă din cauze diferite. Există atât diferențe, cât și similitudini în modalitățile de construire a celor două personaje feminine.

În primul rând, nu avem acces la punctul lor de vedere. Atât în cazul Otiliei, cât și în cel al Elei, sentimentele și faptele lor sunt expuse fie de către narator, la persoana a treia („Enigma Otiliei”), fie de către un alt personaj (Ștefan Gheorghidiu în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”). Fiindcă Gheorghidiu este soțul Elei, acesta o prezintă puternic influențat ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in