Comentariu
Folosește informațiile de pe această pagină pentru a putea scrie un comentariu complet al romanului Enigma Otiliei de George Călinescu…
...
Introducere
În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Enigma Otiliei” este important să menționezi perioada istorică în care se încadrează romanul, dar și faptul că acesta este un roman de tip balzacian. Nu uita să evidențiezi ideea că romanul are un caracter realist, autorul dezvoltând temele într-o manieră obiectivă și, totodată, modernă.
Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.
...
Tema
Fiind un roman complex, analiza sa trebuie să cuprindă informații referitoare la tema și viziunea despre lume, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Tema romanului „Enigma Otiliei” are la bază una dintre ideile centrale ale acestuia, și anume iubirea celor doi tineri, iar viziunea despre lume și creație a autorului reflectă orientarea sa modernistă.
...
Rezumat pe scurt
În realizarea rezumatului sau a unui rezumat pe scurt este esențial să urmărești evoluția poveștii de dragoste dintre Felix și Otilia, de la conturarea sentimentului de iubire până la conștientizarea iubirii, însă trebuie să ai în vedere și ceea ce se întâmplă în planurile narative privitoare la moștenirea lui moș Costache și la destinul celorlalte personaje: Aglae, Pascalopol, familia Rațiu.
De asemenea, situația din finalul romanului trebuie înțeleasă și notată în rezumat sau în rezumatul pe scurt ca fiind consecința existenței unei societăți mediocre în care sentimentul de iubire nu se poate împlini.
Nu uita să incluzi în cuprinsul rezumatului scenele reprezentative și episoadele-cheie!
...
Caracterizare Felix
Un personaj complex al romanului este, fără îndoială, Felix Sima. În realizarea caracterizării acestuia trebuie să ai în vedere statutul său în cadrul romanului, metodele de caracterizare (directă, indirectă, autocaracterizare), precum și trăsăturile fizice și morale evidențiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să urmărești relația lui Felix cu Otilia, celălalt personaj principal al romanului, de la apariția sentimentului de iubire până la încheierea poveștii de dragoste. De asemenea, este important să exemplifici în caracterizare trăsăturile conturate, prin referire la textul romanului.
...
Roman realist
Romanul lui Călinescu, „Enigma Otiliei”, a fost scris în perioada interbelică, fiind un roman realist și modern. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul realist al romanului, dar și de analiza psihologică a personajelor. De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că influențele de tip balzacian atribuie romanului „Enigma Otiliei” un caracter modern.