Stănică Rațiu

Roman balzacian, modern, citadin, „Enigma Otiliei” îl are drept autor pe scriitorul și criticul literar George Călinescu, fiind al doilea dintre cele patru romane semnate de acesta. Publicat pentru prima dată în anul 1938, romanul are și o adaptare cinematografică, intitulată „Felix și Otilia”, apărută în anul 1972.

Stănică Rațiu este unul dintre personajele secundare ale romanului, având una dintre cele mai dezagreabile personalități. El este un personaj realist, încadrându-se în prototipul arivistului parvenit și amintind de bine-cunoscutul Dinu Păturică (din romanul „Ciocoii vechi și noi”). Portretul său este realizat atât în mod direct (de către autor și alte personaje), cât și indirect (trăsăturile se desprind din faptele și vorbele personajului).

Căsătorit cu Olimpia (fiica Aglaei, sora lui Moș Costache Giurgiuveanu) din pur interes, pentru Stănică Rațiu, banii constituie principalul punct de interes. Faptele, alegerile și vorbele sale sunt aproape întotdeauna motivate de dorința îmbogățirii. Statutul său social este înalt numai aparent, acesta fiind descris drept „avocat fără procese”. Deducem, așadar, că, asemenea demagogilor lui Caragiale, și în cazul lui Stănică Rațiu avem de-a face cu o mare discrepanță între aparență și esență. În afară de un puternic instinct de conservare și o oarecare ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in