Otilia Mărculescu

Dacă cauți un material despre caracterizarea Otiliei atunci aceasta este pagina pe care vei găsi toate informațiile de care ai nevoie. Folosind informațiile de pe această pagină vei putea să construiești portretul Otiliei Mărculescu, personajul principal al romanului scris de către George Călinescu. Vei afla cu ce este Otilia diferită de celelalte personaje ale romanului, dar și cum este percepută de către persoanele cu care intră în contact: moș Costache, Felix, Pascalopol, Aglae, Aurica, Stănică, etc.

Otilia este personaj eponim, deoarece numele său apare şi în titlu, chiar şi în forma iniţială a acestuia: «Părinţii Otiliei», cum intenţionase Călinescu să-şi intituleze romanul. Este un personaj tridimensional sau rotund, deoarece are un caracter complex, evoluează pe parcursul acţiunii, iar uneori este surprinzător şi contradictoriu.

Otilia este figura centrală a romanului, cu un comportament care cucereşte, intrigă şi revoltă. Despre Otilia Mărculescu, însuşi autorul spunea că este «eroina mea lirică, proiecţia mea în afară», «tipizarea mea, fundamentală, în ipostaza feminină». Caracterul ei se defineşte prin prezenţa unor elemente contradictorii: amestec de inocenţă şi maturitate, amestec de iubire şi raţiune, îl iubeşte pe Felix, dar se căsătoreşte cu Pascalopol, este detaşată de partea materială dar doreşte haine de lux şi trăsură, este inteligentă dar dispreţuieşte inteligenţa feminină.

Otilia, o tânără de 18 ani, este fiica celei de-a doua soţii a lui Costache Giurgiuveanu, «femeie frumoasă şi bogată, care murise de supărare» şi-i lăsase lui toată averea, dar şi îndatorirea de a o creşte pe Otilia.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in