Otilia Mărculescu

Dacă ești în căutarea unui material despre caracterizarea Otiliei atunci aceasta este pagina pe care vei găsi toate informațiile de care ai nevoie. Folosind informațiile de pe această pagină vei putea să construiești portretul Otiliei Mărculescu, personajul principal al romanului scris de către George Călinescu. Vei afla cu ce este Otilia diferită de celelalte personaje ale romanului, dar și cum este percepută de către persoanele cu care intră în contact: moș Costache, Felix, Pascalopol, Aglae, Aurica, Stănică, etc.

Otilia este personaj eponim, deoarece numele său apare și în titlu, chiar și în forma inițială a acestuia: «Părinții Otiliei», cum intenționase Călinescu să-și intituleze romanul. Este un personaj tridimensional sau rotund, deoarece are un caracter complex, evoluează pe parcursul acțiunii, iar uneori este surprinzător și contradictoriu.

Otilia este figura centrală a romanului, cu un comportament care cucerește, intrigă și revoltă. Despre Otilia Mărculescu, însuși autorul spunea că este «eroina mea lirică, proiecția mea în afară», «tipizarea mea, fundamentală, în ipostaza feminină». Caracterul ei se definește prin prezența unor elemente contradictorii: amestec de inocență și maturitate, amestec de iubire și rațiune, îl iubește pe Felix, dar se căsătorește cu Pascalopol, este detașată de partea materială, dar dorește haine de lux și trăsură, este inteligentă dar disprețuiește inteligența feminină.

Otilia, o tânără de 18 ani, este fiica celei de-a doua soții a lui Costache Giurgiuveanu, «femeie frumoasă și bogată, care murise de supărare» și-i lăsase lui toată averea, dar și îndatorirea de a o crește pe Otilia.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in