Caracterizarea lui Felix Sima

Pentru a putea realiza portretul personajului principal, masculin al romanului Enigma Otiliei de George Călinescu va fi suficient să citești informațiile de pe această pagină. Vei vedea care sunt trăsăturile de caracter dominante ce reies din descrierea făcută de narator, prin autocaracterizare, dar și din interacțiunea cu celelalte personaje ale romanului.

„Enigma Otiliei”, lucrare publicată de către George Călinescu în perioada interbelică, reprezintă un roman obiectiv, modern, de tip balzacian, acesta având la bază crezul autorului: „literatura trebuie să fie în legătură directă cu sufletul uman”. Impresia de autenticitate este conferită de caracterul realist al romanului, dar și de introspecție sau de analiza psihologică a personajelor. Felix Sima, personaj martor la evenimentele petrecute, poartă o dragoste adolescentină pentru Otilia, iubirea lor stând sub semnul inocenței, dar și al raționalului.

Personaj principal, masculin, Felix este participant la acțiune, dar și martor, fiind un personaj complex prin problematica pe care o propune. Astfel, perspectiva narativă este modernă, întrucât avem de-a face cu un narator omniscient, care relatează la persoana a III-a, însă există și un al doilea narator, Felix, martor al evenimentelor, care realizează legătura dintre naratorul romanului și cititor. Prezentat încă din primul capitol al romanului, Felix Sima este un orfan încredințat de către Iosif Sima lui Costache Giurgiuveanu, „unchiul” său. Moș Costache devine tutorele personajului care, ajuns în București, urmează cursurile Facultății de Medicină.

Trăsăturile lui Felix sunt evidențiate atât pr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in