Felix Sima
Romanul „Enigma Otiliei” este semnat de George Călinescu, apreciat critic literar și scriitor. Publicat inițial în anul 1938, el este inspirat din operele lui Balzac, al căror model îl urmează, ceea ce i-a dat titulatura de „roman balzacian”. În plus, „Enigma Otiliei” se definește și ca roman social și roman al familiei. Protagonistul masculin al operei este Felix Sima, iar personajul principal feminin este Otilia.
Caracterizare directă
Felix este caracterizat în mod direct de către alte personaje, dar mai ales de către narator. Din portretul pe care acesta i-l realizează personajului, deducem cu ușurință faptul că Felix urmează modelul tatălui său, doctorul Iosif Sima, care moare cu puțin timp înainte de începerea acțiunii propriu-zise a romanului. În momentul sosirii la București, unde avea să locuiască în casa lui Costache Giurgiuveanu, Felix este „un tânăr de vreo optsprezece ani, îmbrăcat în uniformă de licean”. Chipul lui „dezorientat” marchează imaturitatea personajului, care urmează să aibă experiențe definitorii în procesul lui de desăvârșire personală și profesională.
Felix are aspirații înalte și dorește să devină un membru respectabil al societății („Voi căuta să fiu bun cu toată lumea și modest [...] Să-mi fac o educație de om. Voi fi ambițios, nu orgolios” - autocaracterizare), precum și un bun profesionist. Intenționează să-și păstreze modestia, dar și să „ajungă doctor mare, cu o cultură generală excepțională”. Îl caracterizează „un simț de disciplină înnăscut”, care-l proteja de vicii.
Otilia își dă seama de faptul că, pentru Felix, cariera se afla pe primul loc, și-i spune direct și răspicat ...